Početna Kultura Izložba “Kojekude Karađorđe” od petka u Zbirci strane umetnosti

Izložba “Kojekude Karađorđe” od petka u Zbirci strane umetnosti

0

Izložba “Kojekude Karađorđe” biće otvorena u petak, 7. jula u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.

Izložbu organizuju Muzej grada Novog Sada i Vojni muzej u Beogradu, a autori postavke su Gordana Bulović i Mirko Peković.

Dva veka od svirepog ubistva vožda Karađorđa, ličnosti koja zauzima centralno mesto u usmenoj istoriji srpskog naroda, kao i u epskoj vertikali u kojoj se narodna istorija piše i pamti po junacima, trenutak je da se podsetimo velikih nacionalnih previranja i rađanja savremene srpske države, a ujedno da odamo dužno poštovanje i očuvamo sećanje na važne događaje i znamenite ličnosti koje su obeležile najveću epopeju srpske istorije u novom veku. U bunama i vojevanjima, kako Vuk Karadžić naziva srpsku revoluciju, Karađorđe je plenio hrabrošću i osećanjem pravde. Sveukupnom ličnošću, istorijskom ulogom, Karađorđe koji od naroda nije nazvan ni knezom, ni kraljem, prozvan je jednostavno — Voždom, imenom koje znači: “prvi predvoditelj”, “komandant Serbije”.

Prateći njegovo kretanje po bespućima, stazama i drumovima širom Srbije, njegovi zastanci, bivaci, kućišta i zdanja, priča su o životu Topolskog heroja, kako ga Njegoš naziva, može istovremeno biti i priča o sudbini srpskog naroda njegovog vremena.

Karađorđe Petrović (1752?–1817) “verhovni vožd naroda serbskog” (kako stoji na zvaničnom pečatu iz vremena podizanja Prvog srpskog ustanka, gde je urezana njegova puna titula) probudio je usnuli duh i državnotvornu svest srpske nacije i osnažio misaoni i poetski zanos o srpstvu i kosovskom mitu.

Otvaranje izložbe je u 20 časova, dok će od 20:30 časova biti izvedena predstava “Karađorđe, kojekude” po drami “Vožd” Ivana Studena.

Izvor: 021
Foto: Promo/Muzej Grada