Početna Gradske teme Prva žrtva koronavirusa u Sremu

Prva žrtva koronavirusa u Sremu

Još jedan pacijent preminuo je jutros od posledica virusa korona u Kliničkom centru Vojvodine, a reč je o 65-ogodišnjem muškarcu iz Šatrinaca, u Sremu.

On je imao, kao i prethodni preminuli građani, propratna oboljenja, rekao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković.

Na današnji dan je 55 obolelih Novosađana od virusa korona, pojasnio je za 021 predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Do današnjeg dana, u Vojvodini je registrovan 191 slučaj zaraze virusa korona – 68 slučajeva je u južnobačkom okrugu, 12 je u zapadnobačkom okrugu, 17 u severnobačkom okrugu, 40 u južnobanatskom okrugu, 11 u srednjebanatskom okrugu, 23 u severnobanatskom okrugu i 20 slučajeva u sremskom okrugu, izneo je Gojković.

Kapaciteti se trenutno popunjavaju i u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, koja služi za prihvat pacijenata i u njoj boravi 82 građana. Od ukupnog broja hospitalizovanih, petoro je na respiratoru, a sa jutrošnjim smrtnim ishodom, ukupan broj preminulih je šestoro građana.

“Dobra vest je da Klinički centar Vojvodine danas napuštaju još dva pacijenta koja su lečena, tako da od početka krize imamo petoro izlečenih pacijenata, koji su otpušteni na dalje kućno lečenje. Testiramo sve više, pa očekujemo i da će u najskorijem periodu i Sajam početi da prima pacijente sa lakšom kliničkom slikom”, naveo je Gojković.

Na pitanje 021 kakvu će ulogu igrati speštaj u Vojnoj bolnici, Gojković kaže da je ona opremljena za smeštaj pacijenata koji, iz drugih opravdanih medicinskih i nemedicinskih razloga, ne mogu da borave na Klinici za infektivne bolesti – imaju psihičke ili druge probleme i zahtevaju drugu negu.

“Nije reč ni o kakvoj stigmatizaciji, već o pacijentima koji ne mogu da borave u KCV”, rekao je sekretar.

Kad je reč o zdravstvenim radnicima koji su zaraženi virusom korona u Vojvodini, Gojković navodi da u ovom trenutku nijedan lekar Kliničkog centra Vojvodine nije zaražen.

“Zaražena je samo jedna medicinska sestra sa infektivne klinike, zbog koje je veći broj lekara u izolaciji. Medicinska sestra se nije zarazila na klinici, već od svoje porodice i to je istina. Imamo petoro zaraženih lekara iz Vojvodine, od toga četiri epidemiologa koji su pozitivni i to je bio moj najveći strah i problem. Na sreću, oporavljaju se. Oni su bili ostvarili bezbroj kontakata u poslednjih 15 dana. Zaražena je i jedna doktorka koja je izašla po pozivu na teren kod pacijenta koji se žalio na kardiovaskularne tegobe, a ona je došla u uniformi za kardiološke tegobe – ispostavilo se da pacijent ima temperaturu 39”, rekao je Gojković i dodao da su tri stomatologa takođe zaražena, od kojih je jedan u teškom stanju i on je trenutno najkritičniji pacijent.

Na pitanje zbog čega se informacije o broju zaraženih ne objavljuju redovno na sajtu covid19.data i kako to utiče na informisanje građana o broju zaraženih, između ostalog, u Vojvodini, Igor Mirović kaže da je to stvar vremena.

“Nekad je potrebno vreme da se brojevi unesu u stanje. Ništa ne krijemo i nema nikakve zavere, nema potrebe niti bi to bilo moralno opravdano, ne pada nam na pamet. Mi preseke radimo na dnevnom nivou, nekad na 12-očasovnom nivou, zavisno od broja testiranja i broja obolelih i to dostavljamo Institutu za javno zdravlje. Zbog toga postoje ta 24 sata, interval kad se sve kompletne informacije u Batutu obrađuju”, navodi Mirović.

Gojković napominje da epidemiološki nije dobro pričati direktno o brojevima na nivou opštine.

“To ljudima stvara zbrku. U svakom udžbeniku je da se podaci u vreme epidemije drže strogo u okviru struke”, navodi Gojković.

Izvor: 021
Foto: Pixabay