Početna Gradske teme Prvi displeji brzine sa radarima u naredna tri meseca kod novosadskih osnovnih...

Prvi displeji brzine sa radarima u naredna tri meseca kod novosadskih osnovnih škola

0

Prvi savremeni saobraćajni znaci sa dopler radarom u zoni osnovnih škola biće postavljeni u narednih 90 dana u Novom Sadu.

Ovi brzinski displeji sa radarom biće postavljeni u zoni osnovnih škola “Đorđe Natošević” u Maksima Gorkog i “Jožef Atila” na Telepu, i na obe lokacije će biti po dva aparata. Montažu i isporuku ove opreme koja treba da informišu vozače o ograničenju brzine, stvarnoj brzini kretanja i upozoravaju na prekoračenje brzine na toj lokaciji, u ovom slučaju u zoni određene škole, obaviće firma “DMV Industrijski kontolni sistemi” iz Niša za skoro tri miliona dinara sa PDV-om. Oni su bili i jedini ponuđači na tenderu.

Novosadska lokalna samouprava planira da znakove sa ugrađenim dopler radarima postavi narednih godina kod svih osnovnih škola, kojih u Novom Sadu i okolnim naseljima ima 37, a među koje spadaju i muzičke škole i druge specizalizovne obrazovne ustanove.

Ovi znaci se napajaju preko solarnih panela i imaju domet od 200 metara. Oni radarom registruju brzinu vozila koja prilaze školi i daju obaveštenje vozačima.

U konkursnoj dokumentaciji za nabavku brzinskih displeja se kaže da imaju mogućnost da prikažu bilo koje ograničenje brzine od 10 do 50 km/h i znak “Deca na putu”. Ispod ovog natpisa se pojavljuje emotikon “osmeh” u zelenoj boji i emotikon “tužan” u crvenoj, zavisno od detektovane brzine kretanja vozila, a pored stoji poruka “Uspori” u crvenoj boji ili “Hvala” u zelenoj boji. Takođe, u gornjem delu znaka su i dva žuta treptača koja treba da budu dodatna upozorenja na prekoračenje brzine.

Ovi radari će, kako 021.rs saznaje, biti povezani i sa Sistemom automatskog upravljanja saobraćajem Novog Sada čime će se omogućiti nadzor nad njima uz kontorolu preko računara u realnom vremenu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay