Početna Gradske teme Prvi na Balkanu: Novi Sad dobija senzorni vrt za decu ometenu u...

Prvi na Balkanu: Novi Sad dobija senzorni vrt za decu ometenu u razvoju

0

skola_milan_petrovic

Novi Sad je prvi grad u Srbiji, ali i na Balkanu, koji će dobiti namenski senzorni vrt za decu sa smetnjama u razvoju. Naime, ŠOSO “Milan Petrović” i Centar za socijalni rad privode kraju projekat finansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova Italije, vredan šest miliona evra, koji će deci ometenoj u razvoju na velikoj, zelenoj površini dvorišta kod objekta škole u Ulici Braće Ribnikar pružiti šansu da u potpunosti osete nadražaje koje prirodno nisu u stanju da čulno dožive.

Kako za 021 kaže direktorica škole “Milan Petrović” Slavica Marković, ovaj vrt je nešto što je moglo samo da se sanja, a njegova posebna odlika je ekološko okruženje koje će imati sve odlike senzornih soba, koje su već u upotrebi u brojnim ustanovama.

Soba će biti namenjena kako deci-učenicima škole ‘Milan Petrović’, tako i studentima, učenicima i svim građanima koji žele na neki način da se uključe i doprinesu društvu. Specijalno je definisano koje potrebe dece će biti zadovoljene, ali je suština u stimulaciji čula za registrovanje nadražaja koje zdrava deca prirodno mogu da osete. Deca će u senzornoj sobi bukvalno moći da osete bilo koji, pa i najmanji, nadražaj“, kaže Markovićeva i dodaje da se radi o treniranim situacijama i radu sa stručnjacima.

U projektu su učestvovali i Kragujevac i Loznica, u kojima su realizovani drugačiji projekti namenjeni radu sa decom sa smetnjama u razvoju.
Koordinatorka ovog projekta Jelena Prentović kaže za naš portal da se projekat završava 30. septembra, a završna konferencija u Ambasadi Italije u Beogradu biće održana dan ranije. Planirano je da otvaranju objekta u Novom Sadu prisustvuje i ambasador Italije.

Senzorni vrt će biti u funkciji od 1. oktobra, a njegovo zvanično predstavljanje biće u prvoj polovini meseca. Sadržaće različite muzičke instrumente koji podstiču stimulaciju dece oštećenog sluha, taktilne staze za decu oštećenog vida, a ceo vrt će pospešiti orijentaciju i snalaženje u sredini“, navodi Prentovićeva za 021.
ŠOSO “Milan Petrović” u Novom Sadu pohađa oko 1.200 učenika, a osim redovne nastave na nekoliko jezika, omogućene su im i brojne vannastavne aktivnosti i programi.

Autor i foto: 021.rs