Početna Gradske teme Prvi nacionalni Šampionat u brzom vezivanju pertli u subotu, 25. maja

Prvi nacionalni Šampionat u brzom vezivanju pertli u subotu, 25. maja

Finalno nacionalno takmičenje u okviru Šampionata u brzom vezivanju pertli za učenike I i II razreda osnovne škole, održaće se u subotu, 25. maja sa početkom u 10 sati u OŠ “Vuk Karadžić” (Radoja Domanovića 24).

Očekuje se 16 ekipa iz 9 gradova.

Savez izviđača Novog Sada uz mentorstvo Trening centra “KOCEVSKI“ iz Novog Sada i podršku organizacije Spirit of America in Serbia, organizuju prvi nacionalni Šampionat u brzom vezivanju pertli za učenike I i II razreda osnovne škole sa ciljem povećanja fine motorike kod najmlađih i ovladavanje veštinom vezivanja pertli koju po statističim podacima preko 60% dece ovog uzrasta ne ume da veže.

Ovakvu vrstu aktivnosti izviđači realizuju poslednjih 10 godina pa je ove godine odlučeno da se uputi javni poziv svim školama u Srbiji da se priključe ovom takmičenju. Od marta meseca ove godine do danas preko 30 osnovnih škola širom Srbije organizovalo je svoja školska takmičenja i dobili svoje školske šampione. Svi polufinalisti na školskim takličenjima stekli su pravo učešća na finaltnom takmičenju.

Do sada je dolazak prijavilo 16 ekipa pa se očekuje da 64 takmičara oproba svoje veštine vezivanja pertli te da dobijemo prvog Šampiona Srbije u brzom vezivanju pertli.
Ovogodišnje takmičenje trebalo bi da predstavlja generalnu probu pre septembarske akreditacije ovog takmičenja kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS kako bi ušlo u Kalendar Školskih takmičenja na narednu školsku godinu i pružili mogućnost da svi učenici I i II razreda osnovne škole oprobaju u brzom vezivanju pertli.

Na taj način u mnogome bi se povećao broj dece koji umeju sami da vežu svoje pertle jer je dosadašnja praksa pokazala da u sredinama u kojima su do sada održavana ovakva takmičenja preko 95% dece su naučila da vezuju svoje pertle.

Izvor: nsuzivo
Foto: Pexels