Početna Party Time INmusic festival upotpunjuje svoj lajnap!

INmusic festival upotpunjuje svoj lajnap!

INmusic je rešio da nas obraduje time što će ionako impresivni lajnap zaokružiti sa gomilom manjih, ali jednako zanimljivih, poglavito hrvatskih, izvođača. Tús Nua su ime koje je odjeknulo poslednjih godina na hrvatskoj alternativnoj sceni, a ove sjajne cure svoj jedinstveni zvuk (ponovo) donose i na pozornicu INmusic festivala #14! Pre dve godine objavile su album prvenac Horizons koji je dobio samo kritike hvale, a trenutno spremaju novi materijal koji će premijerno predstaviti upravo na jarunskoj pozornici.

And The Kid osnovani su 2011. godine, a već prvim albumom Factories oduševili su kritiku i publiku. Drugi album Grand Mal objavljen je 2015. godine, nakon kog su krenuli s radom na trećem albumu Sounds Like Heaven. Indie rock zvuk donose i na INmusic festival ove godine.

Paul The Walrus je zagrebački indie/pop/rock bend koji je osnovao Borna Mijolović, a dosad su objavili dva hvaljena EP-a. Muzika Paul The Walrusa je inspirisana kultnim bendovima poput Beatlesa (što vidite i iza samog imena benda!), Beach Boysa, Tame Impale, Oasisa, ali i čistih pop uzora.

Takođe, dolaze i brojni kantautori. Splitska kantautorka Ivana Pezo, poznatija pod imenom Billie Joan, na sceni je već dugi niz godina, no 2013. godine kreće kao samostalna umetnica. Peva na engleskom, a u vrlo kratko vreme je oduševila publiku i struku. Krika je njen debitantski album Barren Land objavljen prošle godine proglasila jednim od najboljih izdanja u 2018., a nove pesme će publici predstaviti na ovogodišnjem INmusic festivalu.

The Gentleman je započeo sa radom 2016. godine. Autorske pesme žanrovski variraju zavisno od atmosfere i karaktera teksta, a nastale su kao intimni umetnički dijalog Gentlemana i pesnikinje Mrs. Dulovsky. Gentleman u svojim koncertima naglasak stavlja kako na akustičnim i sadržajnim tako i vizuelnim delovima koncerta.

Karlovački kantautor Bruno Šlat na sceni se pojavio nedavno, a gradi prepoznatljiv muzički stil. Inspiraciju pronalazi u Beatlesima i Bobu Dylanu, a svoju muziku opisuje kako pretežno pop. Nastupa pod umetničkim imenom Ichabod, peva na engleskom te najčešće kroz muziku provlači karlovačke motive.

Stephany Stefan još je jedno ime koje se pridružuje lajnapu ovogodišnjeg INmusica. Radi se o riječkoj kantautorki koja se publici predstavila pre dve godine kada je objavila EP Clouds, a početkom ove godine objavila je i album prvenac Iridescent. Stephany se osim muzikom, bavi i fotografijom i kombinuje pozorišne, plesne i cirkuske veštine.

I ovde nije kraj! Zagrebački bend Bang Bang nakon velikog samostalnog koncerta početkom godine stiže po prvi put na pozornicu INmusic festivala. Bend je ove godine proslavio sedmi rođendan, a od samih početaka objavili su jedan studijski album, sarađivali su s brojnim kolegama sa scene te su osvojili i nagradu Porin u kategoriji “Novi izvođač godine”.

Domaći dark rock sastav Phantasmagoria (koje su u maju imali prilike poslušati u Novom Sadu i Beogradu) prošle je godine proslavio 30. rođendan benda, a na INmusicu će publici predstaviti pesme iz svoje čitave karijere. Bend koji su osnovali Tomi Phantasma i Robert Gelo je dosad svirao širom regiona, ali i Evrope, a svirali su uz bok velikim imenima svetske muzike poput Iggyja Popa. Kako su najavili, ove godine planiraju da objave kompilacijski album povodom 30 godina benda, a dogodine će predstaviti i novi materijal.

Poslednji ali ne i najmanje važan u ovoj grupi je zagrebački bend Gatuzo. Gatuzo je bend poznat po sirovim, žestokim i glasnim koncertima, a na sceni su već 15 godina. Dosad su objavili pet studijskih albuma, od kojih je poslednji, Van kontrole, objavljen upravo ove godine. Kod kritičara su dobili statusni simbol kao jedan od najaktivnijih i najproduktivnijih sastava današnjice, a kritika je i poslednji Gatuzov album pohvalila kao jedan od najboljih albuma objavljenih ove godine.

Bend je vlasnik nekoliko nagrada, među kojima se ističu Porin za najbolji alternativni rock album i nagrada Status za najbolji mladi rock sastav. Sarađivali su s brojnim kolegama s muzičke scene, poput Saše Antića iz grupe TBF i Gorana Bareta, s kojim je Damir Trkulja Šiljo jedno vreme svirao i u legendarnim Majkama. Trenutnu postavu benda Gatuzo čine Damir Trkulja Šiljo, Goran Martinjak i Jakov Kolega.

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo