Početna Gradske teme Prvi stanari dobili ključeve solidarnog stana u Kisačkoj ulici

Prvi stanari dobili ključeve solidarnog stana u Kisačkoj ulici

0

Novosađanka Mirjana Pavlović i njen sin Andrej prvi su stanari solidarnih stanova u Kisačkoj 55, u zgradi u kojoj će devet stanova biti dodeljeno ugroženim kategorijama, a preostalih 26 će biti prodato po povlašćenoj ceni kvadrata.

Pavlovići su se uselili u stan od oko 38 kvadrata na drugom spratu, namenjen samohranim roditeljima dece sa transplantiranim organom.

Andrej ima transplantirano srce, sada će upisati četvrtu godinu studija, a ulaskom u ovaj stan on i majka prestaju da budu podstanari.

Stanovi u Kisačkoj 55 bili su na konkursu na koji se javilo više od 300 građana. Dok se čeka odluka o 26 stanova koji su na prodaju, polako će se donositi i rešenja o stanovima koji će biti dodeljeni bez naknada.

Kako je prilikom uručenja ključeva poručio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Grad je imao novca da na ovaj način izađe u susret građanima koji imaju potrebu za stanom, ali ne mogu da ga priušte po komercijalnoj ceni kvadrata.

– Zgrada je pristojna i dobro urađena, a ovo nisu socijalni stanovi u smislu nedostatka kvaliteta, kako se ovo obično doživljava. Gradnja je rađena kao da su komercijalni uslovi, a Grad ima snage da obezbedi ovaj vid socijalno-stambene podrške. Povlašćena cena kvadrata iznosi 783 evra, a ovde u Kisačkoj se cene novih stanova kreću oko 1.400 evra po kvadratu. Ako ne bude sudskih sporova i drugih problema, mi smo spremni da u oktobru izađemo na Skupštini grada sa odlukom o dodeli stanova za prodaju na 240 mesečnih rata, na 20 godina po ovoj povlašćenoj ceni – naveo je Vučević.

On je dodao da se rade dve lamele solidarnih stanova u Momčila Tapavice, gde je inače u julu dodeljen posao izgradnje novog objekta i gde Grad planira da formira blok ovakvih zgrada.

– Očigledno postoji sve veća potreba građana i nadamo se da ćemo ići sa državom i u projekat za stanove za mlade bračne parove. Pritom, mi ne ugrožavamo kompanije koje se bave komercijalnom izgradnjom i to nije ni poenta – one često kupuju građevinsko zemljište od Grada, plaćaju komunalno opremanje i to nam je vrlo značajna stavka u budžetu – rekao je Vučević.

Mirjana Pavlović rekla je da dugo nije bila u mogućnosti da radi zbog zdravstvenog stanja njenog sina.

– Bilo nam je svima jako teško i ovo je za nas spas i mir – poručila je ova Novosađanka, novi stanar Kisačke 55.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs