Početna Gradske teme Prvi Youth Speak forum u Novom Sadu

Prvi Youth Speak forum u Novom Sadu

forum

Prvi Youth Speak forum koji je podržala najveća studentska organizacija na svetu AIESEC, održana je juče u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada.

Forum je okupio mnoštvo stručnjaka iz oblasti marketinga i preduzetništva i imao je za cilj da podigne svest o bitnosti neformalnog obrazovanja kod mladih ljudi. Posećenost foruma od strane mladih, mahom studenata i članova AISEC-a je zadovoljavajući, bar prema ocenama organizatora.

forum1

Ana Karabasl, domaćin manifestacije, pozdravila je prisutne i u kratkom obraćanju objasnila im šta je zapravo Youth Speak forum. Predstavaljeni su i rezultati istraživanja pod nazivom Serbia Youth Voice iza koga stoji AIESEC i kompanija “Coca Cola”, a na temu – Koliko jasno vidiš svoju karijeru?

Oko 43% ispitanika reklo je da im je apsolutno svejedno da li bi radili u privatnom ili u javnom sektoru. Čak 82% provodi manje od 6 sati nedeljno baveći se neformalnim obrazovanjem u bilo kom vidu, a samo njih 19% bi bili spremni da pokrenu svoj privatni biznis.

forum2

Nakon izlaganja rezultata istraživanja, prisutnima se obratio Igor Stanković, predsednik lokalne kancelarije AIESEC-a u Novom Sadu i predstavio rad organizacije kao i program Global Talent, koji obuhvata međunarodne stručne prakse u inostranstvu, koji ima za cilj da mladima pruži internacionalno lidersko iskustvo kroz rad u velikim kompanijama.

Milena Vukadinović, predstavnica Delez grupe za Srbiju, predstavila je učesnicima rad kompanije, sa posebnim osvrtom na program IGTP 2016.
Program IGTP 2016 (International Graduate Trainee Program 2016) poziva sve diplomce i studente master studija da se prijave na program koji Delez Grupa organizuje šestu godinu za redom. Mladi su u prilici da kroz njega razvijaju svoj liderski potencijal i da grade karijeru u internacionalnom maloprodajnom lancu kroz brojne zadatke i projekte. Tokom 18 meseci trajanja programa odabrani kandidati će biti u prilici i da borave u jednoj od zemalja u kojoj posluje Delez Grupa.

Konkurs u Srbiji otvoren je do 1. decembra 2015. godine. Proces selekcije biće realizovan u više faza, u periodu od decembra do ferbuara 2016. godine. Na kraju prvog kvartala biće poznata imena polaznika buduće generacije. Program počinje septembra 2016. godine i obuhvata tri faze.

Uslov za prijavu na konkurs je završen fakultet (osnovne ili master studije), manje od dve godine radnog iskustva i fluentno znanje engleskog jezika. Pored toga, od kandidata se očekuje liderski potencijal, strast prema maloprodaji, proaktivnost, sposobnost brzog učenja, orijentacija na rezultat, sposobnost rešavanja problema i donošenja odluka, kao i izražena spremnost na timski rad. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti na: www.dreamjobdelhaize.com, najkasnije do 1. decembra 2016. godine (uz prijavu obavezno priložiti CV).

forum4

U toku uvodnog predavanja studentima se predstavio i Mario Krivokapić, podpredsednik prodaje Content 360, u okviru START UP grupe. Tokom neformalnog predstavljanja svog ličnog iskustva u ovom poslu, učesnici su bili u prilici da mu postave pitanja na koja je on opširno i svesrdno odgovarao.

Akumulacijom velike količine znanja obezbeđujemo svoj stalni lični i poslovni napredak. Moj najveći lični izazov je bio u menjanju samoga sebe, što se posle neminovno odrazilo i na postignute uspehe u sferi mog rada. Trudim se da živim Paretov princip, za sve vas koji ne znaju šta je to, eto vam tema za istraživanje neformalnog obrazovanja“, rekao je Mario.

Svima vama koji ne znate odakle da počnete preporučujem da u google pretraživaču ukucate: Tim Feris- Speed reading. Nakon toga možete da pročitate i knjigu Brajana Holideja ‘Trust me I am lying‘, to je jedna od boljih koje sam pročitao“, dodao je Krivokapić.

Pred sam kraj uvodne diskusije svoja lična iskustva predstavila je i Tanja Gavrilović sa Francuskog Instituta u Srbiji. Skrenula je pažnju studenata i na projekat “Kreativno mentorstvo”, u kome je i sama učestvovala.

Važno je da zapamtite da mentor nije samo onaj koga vam dodele na fakultetu u okviru nekog predavanja, već da mentora možete pronaći i sami, ukoliko ste jasno odredili cilj svojih interesovanja i nekom ih predstavili na pravi način“, rekla je Tanja Gavrilović.

forum5

Jovana Radovanović, jedna od učesnica Youth Speak foruma jasno je izložila svoj motiv za učešće na ovom seminaru.
Moja motivacija za učešće je svakako da iznesem svoje ideje i naravno da čujem i druge ideje, jer mislim da svojim doprinosom mogu da promenim nešto. Naše ideje će svakako imati uticaja na ovaj celokupan događaj, što je od izuzetne važnosti“, rekla je Jovana.

Za ovaj forum je saznala preko organizacije AIESEC, čiji je trenutno aktivni član, odnedavno i kao tim lider za odlazeće stručne prakse, na koju i sama svakako planira da ode u toku sledeće godine.
Nakon kraće pause učesnici foruma su imali prilike da podeljeni u dve grupe učestvuju na radionicama Delez grupe koju su vodili Hugo Van Veghel i Ivan Ćosić.
Zaključci koji su doneseni tokom ovih radionica izloženi su na okruglom stolu, na kome su bili prisutni svi studenti.

Autor i foto: Jelena Dopuđ