Početna Gradske teme “Prvom šansom” protiv odliva mozgova

“Prvom šansom” protiv odliva mozgova

medic-563423_640

Iako svako moderno društvo ne bi smelo da dozvoli da na tržištu rada ima nezaposlene doktore nauka, u Srbiji na posao čeka i doktor poljoprivrednih nauka, i doktor filozofije, kao i mnogi drugi. Kako bi bar deo njih bio skinut sa evidencije nezaposlenih, pomogao je Pokrajinski sekreterijat za nauku, na čijem je konkursu posao pronašlo 11 doktora nauka.

Do zvanja doktora nauka u proseku je potrebno oko deset godina vrednog učenja, rada i odricanja. Onda, i nakon dobijanja te najviše obrazovne titule, ni doktori nauka nisu lišeni čekanja na Birou za nezaposlene, gde, primera radi, put do pronalaženja posla za doktora biohemije traje i nekoliko godina, dok se stručnjak iz oblasti informacionih tehnologija uglavnom zaposli već nakon nekoliko meseci.

Od 25.000 nezaposlenih u Novom Sadu 26 je doktora nauka, koji u proseku na posao čekaju manje od godinu dana.

Da imamo što manje nezaposlenih doktora nauka, potrudio se i Pokrajinski sekretarijat za nauku, koji je putem konkursa “Prva šansa” ove godine na obrazovno-naučnim ustanovama u Vojvodini zaposlio 11 najboljih stručnjaka na godinu dana. Među njima je i 27-godišnja Nevena Ćelić, koja je zahvaljujući tom konkursu posao dobila već nekoliko meseci nakon završenih studija u Sloveniji, gde je doktorirala fiziku.

Radiću na departmanu za fiziku na PMF u Novom Sadu, i mnogo mi znači što ću tamo moći da proširim već stečena znanja – veli ona.

Ovih godinu dana kupujemo vreme da naši doktori nauka ostanu u naučnim tokovima, ali i da ostvare kontakte sa kolegana sa kojima rade istraživačke projekte – kaže Vladimir Pavlov, Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

Od 50 doktora nauka, koliko ih je putem konkursa Pokrajinske vlade do sada angažovano na nekom od fakulteta ili istraživačkih centara, polovina je zadržana na poslu i nakon isteka godinu dana, što se može smatrati uspehom, uzimajući u obzir našu neslavnu statistiku, po kojoj smo, kada je odliv mozgova u pitanju, među vodećim zemljama u svetu.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay.com