Početna Gradske teme Pušten u probni rad prečistač otpadnih voda u Begeču

Pušten u probni rad prečistač otpadnih voda u Begeču

0

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Begeč pušteno je u probni rad, koji će trajati do 09.06.2023. godine. Nakon probnog rada, postrojenje će biti predato JKP „Vodovod i kanalizacija“ na dalje upravljanje i održavanje.

Izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Begeču omogućeno je da postojeća kanalizaciona mreža bude dovedena u funkcionalno stanje, čime se rešava jedan od najkrupnijih komunalnih problema u ovom naselju. Sam kompleks prečistača prostire se na površini od 1,5 ha, udaljenoj oko 500m od samog naselja, južno od magistralnog puta Novi Sad-Bačka Palanka, a za kompletnu realizaciju ove investicije uloženo je blizu 94 miliona dinara.

Sem izgradnje samog postrojenja, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije realizovala je i izgradnju pristupnog puta. Radovi su izvedeni u produžetku Ulice Dositeja Obradovića, od ulice Petra Drapšina do prečistača, u dužini od oko 600m, a za ovu namenu izdvojeno je 24 miliona dinara.

Za obezbeđenje adekvatnog kvaliteta prečišćene vode, predviđena je primena kombinovanog postupka mehaničko-biološkog prečišćavanja, čime će biti zadovoljeni svi neophodni uslovi zaštite životne sredine, naročito zaštite okolnog zemljišta, kao i površinskih i podzemnih voda.

Otpadne vode iz naselja se dovodnim kolektorom, iz pravca Ulice Dositeja Obradovića, transportuju do prečistača. Recipijent prečišćenih otpadnih voda iz naselja je reka Dunav (meandar Dunavac), a prečišćene otpadne vode neće ugroziti kvalitet vode u recipijentu.

Izgradnja i puštanje u rad separatnog prečistača otpadnih voda značajna je iz razloga što se time omogućuje kvalitetniji život stanovnika Begeča i rešava problem sa pražnjenjem i prelivanjem septičkih jama. Na ovaj način znatno se utiče na očuvanje životne sredine jer se sprečava zagađenje zemljišta i podzemnih voda.

Izvor: vojvodinauzivo.rs
Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije