Početna Gradske teme “Putokaz 021”: Vremeplov o znamenitim sugrađanima

“Putokaz 021”: Vremeplov o znamenitim sugrađanima

ThinkstockPhotos-Novi Sad (3)

“Pre nego što upoznaš i zavoliš svetske metropole, upoznaj i zavoli svoj grad.” Ovom idejom vodili su se Marijana Bečejac i Srđan Bošković, kada su prošle godine otvorili agenciju “Putokaz 021” namenjenu turistima, ali i samim Novosađanima.

Uz klasičnu turu razgledanja znamenitosti, dvoje dugogodišnjih turizmologa osmisli su novosadski vremeplov o znamenitim sugrađanima. Tokom šetnje, koja traje oko sat vremena, a košta 350 dinara, turisti mogu da čuju priču o Zmaju, Jovanu Subotiću, Đorđu Natoševiću, Lazi Kostiću, Emanuilu Jankoviću, Arsi Pajeviću

Kako su nastala velika dela koja su ostavili za sobom, s kim su prijateljevali, kakva im je bila sudbina, to su zanimljiva zrnca istorije koja su još prijatnija uz bermet koji poslužujemo u šetnji – kaže za “Novosti” Srđan Bošković i naglašava da Novi Sad ima izuzetno prebogatu istoriju.

Tokom 19. veka bio je jedno od mesta koja su vukla srpstvo napred. Ljudi su se ovde školovali, stvarali književnost, umetnost, zakone, unapređivali medicinu i pravnu nauku.

Želimo da našim sugrađanima pokažemo koliko je Novi Sad lep i koliko se u njemu može uživati – poručuje Bošković.

Mnogi Novosađani gotovo svakodnevno, prođu pored Gradske biblioteke, a da i ne znaju da su tu boravili Branislav Nušić i Marko Miljanov, ili pored Nikolajevske crkve, ne znajući da su u njoj krštena oba sina Mileve i Alberta Ajnštajna.

Naših dvoje sagovornika dodaju da je i turistima i sugrađanima zanimljiva priča o znamenitim Novosađankama, kao i o ovdašnjim arhitektama.

Kada stanete kod Srpskog narodnog pozorišta, na sto metara oko vas su ostaci nekadašnje jermenske crkve, katolička Crkva imena Marijinog, pravoslavna Uspenska crkva, Saborni hram, sinagoga, protestantska crkva, evangelistička i grkokatolička. Koji grad kod nas, a i šire, može da se pohvali takvom raznovrsnošću na tako malom prostoru? – ističe Bošković uz napomenu da je ovo jedan od načina da više volimo i čuvamo svoj grad.

Srđan i Marijana planiraju da u svoju turističku ponudu uvedu jednodnevne izlete do manastira na Fruškoj gori. Većina Novosađana posetila je neku od 17 svetinja, ali se to, uglavnom, svodilo na puko razgledanje.

Izvor: Novosti
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos