Početna Gradske teme Racionalnom potrošnjom struje uštede i do 20%!

Racionalnom potrošnjom struje uštede i do 20%!

0

Stanovnici Novog Sada učestvovali su na tribini o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju električne energije. Građani su mogli da saznaju kako jednostavnim menjanjem malih navika u načinu korišćenja električne energije mogu da ostvare smanjenje potrošnje i za 20%. Budući da u Srbiji 2,5 miliona domaćinstava potroši gotovo 5 puta više struje od evropskog proseka, time se smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu, a ostvaruju i novčane uštede.

Odgovornost svakog pojedinca je ključna u racionalizaciji upotrebe električne energije. Građani su se saglasili da je upotrebom energetski efikasnih uređaja, u ECO režimu, izborom energetski efikasnih sijalica, kuvanjem sa poklopcem, isključivanjem uređaja kada nam nisu potrebni, primenom odgovarajuće termoizolacije, kao i malim promenama u ponašanju kada rukujemo ostalim aparatima u domaćinstvu – moguće i potrebno racionalno koristiti energiju.

Takođe je istaknuto da mnogi greškom poistovećuju energetsku efikasnost sa štednjom. Za razliku od štednje, energetska efikasnost ne podrazumeva odricanja i ne narušava kvalitet našeg života i rada.

Tribinu, na kojoj se govorilo i o liberalizaciji tržišta električne energije organizovala je agencija Ninamedia u saradnji sa Javnim preduzećem „Elektroprivreda Srbije“, u okviru projekta „Edukacija kupaca o liberalizaciji tržišta“.

Projekat je podrazumevao nekoliko faza, a najveći deo odnosio se na istraživanje javnog mnjenja o trenutnom znanju, informisanosti i stavovima o energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju električne energije.

Istraživanje je sprovedeno u aprilu 2017. godine, na uzorku od 1.800 ispitanika.