Početna Gradske teme Rad na visokim temperaturama regulisan – preporukama

Rad na visokim temperaturama regulisan – preporukama

0

Toplotni talas stigao je u Srbiju. Preporuke lekara jesu da se izbegava boravak napolju u najtoplijem delu dana, a bez vode i adekvatne odeće, ne treba ni izlaziti.

Međutim, postoje ljudi čija je kancelarija užegli asfalt, a opis posla – fizički rad.

Kome je najteže kada je napolju skoro 40 stepeni? Onima koji na to nisu navikli, jer ako to pitanje postavimo radnicima na građevini, odgovor na njega, uglavnom je – ne žalimo se, navikli smo.

Na terenu su najčešće do 17 časova, uz kraće pauze za obroke i osveženje.

Zakon koji bi zabranio rad na otvorenom u najtoplijem delu dana, u Srbiji ne postoji. Postoje preporuke iz 2007, kojih bi poslodavci trebalo da se pridržavaju.

“Osnovna preporuka je da se u periodu kada je najveća temperatura, pretpostavlja se da je to period od 11 do 16 časova, kada temperatura prelazi 36 stepeni, da se, ako je moguće organizuje rad tako da se ne radi na otvorenom na direktnom suncu. Ako to nije moguće onda treba preduzeti ostale mere kako bi se taj rad smatrao bezbednim i zdravim”, govori zaq RTV Ljiljana Stojšić, načelnica Odeljenja inspekcije rada, Novi Sad.

Ostale mere nalaze se u smernicama Ministarstva rada i zapošljavanja, iz 2013. godine, a da li ih poslodavci poštuju?

“Poslodavci, čini mi se, prepoznaju da je to jedan od rizika koji utiče na zdravlje i bezbednost zaposlenih, što može dovesti i do nedostatka radne snage u nekom daljem periodu. Mislim da shvataju da je to prosto u njihovom interesu”, zaključuje Stojšić.

Ukoliko poslodavac to ne ispoštuje, radnik može da se obrati najpre njemu, a zatim i inspekciji koja kontroliše situaciju na terenu.

Ali i za inspekciju važi isti pravilnik te bi i inspektori na terenu trebalo da izbegavaju duži boravak na otvorenom baš u tom, najtoplijem delu dana.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay