Početna Gradske teme Radikali traže spomenik i bulevar Nikole Tesle u Novom Sadu

Radikali traže spomenik i bulevar Nikole Tesle u Novom Sadu

djuradj_jaksic_700x

Srpska radikalna stranka pokreće inicijativu da se u Novom Sadu podigne spomenik Nikoli Tesli. Na ovaj način, smatraju radikali, Grad će se dostojno odužiti svom počasnom građaninu, a koji je “sticajem okolnosti dva puta u Novom Sadu bio odbijan za dobijanje stipendije, pre sticanja svetske slave”.

Predsednik GO SRS Đurađ Jakšić kaže da je Novi Sad jedini grad u Srbiji koji je Teslu još za života, 1936. godine, proglasio za svog počasnog građanina i da mu duguje spomenik.

“Mi, srpski radikali, očekujemo najširu podršku ovoj inicijativi svih političkih činilaca u gradu i donošenje jednoglasne odluke da Novi Sad dobije spomenik velikog genija Nikole Tesle”, navodi on.

Spomenik Nikoli Tesli, dodaje, trebalo bi da bude postavljen u najužem gradskom jezgru, ali će konačnu reč oko lokacije budućeg spomenika dati nadležne gradske institucije.

“Srpska radikalna stranka istovremeno pokreće inicijativu da se nekadašnji Subotički bulevar, koji je 2009. godine, nesrećno i nespretno nazvan Bulevar Evrope, preimenuje u Bulevar Nikole Tesle. Naziv Bulevar Evrope je dosmanlijska kreacija, ali je paušalan i bezličan naziv, koji ne predstavlja ništa. Mi srpski radikali smo mišljenja da najvažnija saobraćajnica u Novom Sadu treba da nosi ime velikog naučnika i genija Nikole Tesle”, zaključuje Jakšić.

Autor i foto: 021.rs