Početna Gradske teme Radnica “Zelenila” dokazala da je nezakonito premeštena na nižu poziciju

Radnica “Zelenila” dokazala da je nezakonito premeštena na nižu poziciju

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je konačnu odluku, kojom je potvrdio prvostepenu presudu da je “Gradsko zelenilo” nezakonito premestilo jednu od zaposlenih na niže radno mesto, nakon što ju je proglasilo za tehnološki višak krajem 2017. godine.

Ova radnica time je postala prva čiju prvostepenu presudu je potvrdio drugostepeni sud. Preostalo je šestoro tehnoloških viškova koji su dobili prvostepenu presudu, a čekaju konačnu reč sudije u Apelacionom sudu kako bi se vratili na radna mesta s kojih su izbačeni nakon nove sistematizacije poslova u preduzeću.

Ova radnica će, osim svog radnog mesta, dobiti i naknadu sudskih troškova u iznosu od 147.750 dinara, uz zateznu kamatu.

Nova presuda doneta je 16. decembra i potvrđuje prvostepenu, kojom je poništen nezakonit aneks ugovora o radu koji je ova radnica, inače inženjer operativac, potpisala kako ne bi ostala na ulici. Ovim aneksom je s rukovodeće pozicije u preduzeću, primljena za stalno, premeštena na poslove radnika, pod izgovorom preduzeća da potreba za njenim radnim mestom više ne postoji.

Međutim, istraga je pokazala da je ta potreba i te kako postojala – njene poslove je nakon premeštaja obavljala druga osoba, na poziciji koja nikako ne odgovara tom poslu.

Podsetimo, “Gradsko zelenilo” je 2017. godine utvrdilo tehnološke viškove u preduzeću i počelo sa ukidanjem radnih mesta koje su nazivali suvišnim. Iz sistematizacije su u oktobru 2017. izbrisani inženjeri operativci, među kojima je i pomenuta zaposlena, a potom je napravljen spisak od 16 zaposlenih koji su bili višak.

Ono što je zanimljivo je što je među njima i jedna osoba zaposlena kao savetnik u preduzeću. Nakon što je ukinut savetnik, obrazovana su tri radna mesta za “samostalne stručne saradnike za upravljanje projektima”, a tada je najveći projekat u preduzeću bilo podizanje novog rasadnika. Ubrzo nakon otpuštanja viškova, “Zelenilo” je po ugovorima o radu zaposlilo više od 50 ljudi na projektu novog rasadnika, a istraga je dokazala da je jedan od rukovodilaca na projektu rasadnika obavljao upravo posao koji je ukinut novom sistematizacijom kao višak – inženjer operativac.

Sud konstatuje da je to dokaz da je potreba za radom ove zaposlene, koja je dobila slučaj na sudu, postojala.

Viškovima je bilo ponuđeno da prihvate niža radna mesta ili da dobiju otkaz – neki su prihvatili aneks i nižu poziciju, a neki nisu. Pomenuta inženjerka je preduzeće upozorila da će tužiti ukoliko je ne rasporede na radno mesto adekvatno njenoj struci, što se nije dogodilo i, na kraju, rezultat je ova presuda.

Na pitanje novinara da li će postupiti po presudi Apelacionog suda i vratiti na radno mesto ovu zaposlenu, u preduzeću kaže da – hoće.

“JKP ‘Gradsko zelenilo’ Novi Sad će za navedenu zaposlenu postupiti u skladu sa pravosnažnom sudskom presudom”, navode u preduzeću za novosadske medije.

Situacija je, nakon prvostepene presude, dodatno eskalirala nakon ročišta na kojima je svedočila i pravnica zaposlena u preduzeću, protiv koje su otpušteni radnici podneli krivičnu prijavu zbog lažnog svedočenja.

Profesori fizičkog kao stručni saradnici

U presudi se konstatuje zanimljiva informacija o kadru u “Zelenilu”. Naime, sistematizacijom iz 2014. godine, planirano je jedno radno mesto za savetnika, ali je na poziciji bilo čak troje zaposlenih – jedna menadžerka u turizmu, koja je naknadno završila privatni fakulet i postala diplomirani ekonomista, jedan profesor fizičkog vaspitanja – kineziterapeut, kao i master-inženjer menadžmenta. Kad je radno mesto savetnika ukinuto novom sistematizacijom 2017. godine, odmah su obrazovana tačno tri radna mesta za stručne saradnike, na kojima su bile pomenute osobe. Međutim, dvoje od troje njih nije ispunjavalo uslove za posao i to su, naravno, kineziterapeut i menadžer u turizmu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay