Početna Gradske teme Radnici katastra u Novom Sadu ponovo štrajkuju

Radnici katastra u Novom Sadu ponovo štrajkuju

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu u Novom Sadu ponovo su stupili u štrajk, pridružujući se kolegama iz drugih delova Srbije.

Radnici su revoltirani jer se ne poštuje Sporazum o prekidu štrajka, kojim je 21. januara prekinut jednomesečna obustava rada u ovoj ustanovi, a kojim je trebalo da se uvaže zahtevi zaposlenih u vezi sa platama.

Sada se traži da se svim zaposlenima isplate primanja po postignutom dogovoru, da Vlada Srbije i rukovodstvo RGZ ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, što je dovelo do pogrešnih tumačenja odredbi, da se pokrene nadzor nad radom rukovodstva ustanove, ali i javno objave informacije o Geosrbiji u okviru RGZ-a, broju angažovanih.

Za razliku od prethodnog štrajka, kada su vrata katastra u Novom Sadu bila zaključana mesec dana, ovog puta, kako smo se uverili, građani imaju pristup šalterima. Iako se u odluci o štrajku navodi da se neće primati novi predmeti i da će biti obustavljeno izdavanje dokumenata, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana, u Novom Sadu su, barem za sada, šalteri otvoreni.

“Vrše se veliki pritisci na zaposlene koji su u štrajku, naročito na one koji su zaposleni po ugovoru o delu ili na određeno vreme, jer im se preti otkazom, pa moraju da se izjašnjavaju da li će da rade ili ne. Mi molimo građane i naše stranke da nas razumeju, mi drugog načina nemamo. Stanje u katastru mora da se sredi, jer ako se ne počne sa tim, stanje će uvek biti ovako loše. Veliki je napad na štrajkače, koliko sam čula, u pojedinim službama šalteri su otvarani na silu. Molimo građane da nas podrže”, kažu za 021.rs u novosadskom štrajkačkom odboru.

Uprava RGZ smatra da je aktuelni štrajk nezakonit i optužuju sindikat “Nezavisnost” i Asocijaciju slobodnih i nezavisnih sindikata da su politički instruisani. Kako tvrde, ispunili su sve zahteve iz Sporazuma. Između ostalog, sindikat optužuju da žele da proteste sa ulice prenesu na državne institucije.

“U službama katastra u Beogradu došlo je do incidenta. Građanima se ne dozvoljava da uđu u službe katastra i ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Telefoni info centra RGZ-a su usijani od poziva građana koji ne znaju na koji način da ostvare svoja zakonom zagarantovana prava. Pod pritiskom su i zaposleni koji žele da rade, ali ih u tome sprečavaju štrajkači. Menadžment RGZ-a preduzima sve zakonom propisane mere kako bi organizovao rad u službama katastra i omogućio građanima da ostvare svoja prava”, stoji u saopštenju.

Oni dodaju da su “državni službenici katastra izmanipulisani i zloupotrebljeni”, te da Odeljenju finansija nije stigla nijedna pisana primedba zaposlenih na obračun plata.

Prema dogovoru sindikalista sa Ministarstvom za rad, u narednih godinu dana trebalo bi da se isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika, zbog čega su plate u 2018. godini smanjene za 35 odsto.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay