Početna Gradske teme Radnici “Lira” na godišnjem, “Aptiv” s minimumom rada

Radnici “Lira” na godišnjem, “Aptiv” s minimumom rada

0

Fabrike “Lir” i “Aptiv”, koje zapošljavaju nekoliko hiljada građana, rade po znatno izmenjenom režimu.

Po izbijanju epidemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, jedno od pitanja je bilo i šta će biti sa fabrikama koje zapošljavaju veliki broj radnika u Novom Sadu.

Pozdravljene od gradskih vlasti kao značajne investicije koje bi trebalo da oporave novosadsku privredu, ovog puta su predstavljale problem i rizik, bez obzira na to što su od samog starta usvojile niz mera kojima bi zaštitile svoje radnike.

Epidemiju u Srbiji od početka prati priča o bojazni da ne dođe do “italijanskog scenarija”, koji podrazumeva veliki broj zaraženih, ali i visoku stopu preminulih. Zbog toga se na slučaju Italije mora učiti, a kao nauk mogu se koristiti i reči Emilija del Bona, gradonačelnika Breše, grada u regiji Lombardija pogođenoj virusom COVID-19, koji je pre nedelju dana poručio da su fabrike morale da budu zatvorene ranije, ukazujući na to da je broj radnika u pogonima visok.

“Lir” i “Aptiv” su fabrike koje u svojim postrojenjima u Novom Sadu zapošljavaju više od 5.500 građana, a u njihovim pogonima u jednoj smeni boravi po nekoliko stotina građana.

Već prvog dana vanrednog stanja tražili smo od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića odgovor na koji način će funkcionisanje ovih kompanija biti kontrolisano, ali je rečeno samo da će morati da se pridržavaju svih mera i da će morati da obezbede neophodnu zaštitu svim radnicima.

U međuvremenu, redakciji portala 021.rs se obratilo nekoliko zaposlenih u ove dve fabrike, upozoravajući na to da je u pogonima veliki broj radnika. Tim povodom obratili smo se i Inspekciji rada u vezi sa tim da li su dobijali prijave na rad u velikim kompanijama i na koji način proizvodni proces u njima mora da bude uređen, ali do sada nije stigao nikakav odgovor.

Ipak, situacija se u poslednjih nedelju dana znatno promenila. Rukovodstvo “Lira” nije odgovorilo na pitanja 021.rs o radu u ovoj kompaniji, ali informacije stižu iz Sindikata “Nezavisnost” koji je organizovan u ovoj fabrici. “Lir” je od početka uvođenja vanrednog stanja imao niz mera kojima bi se zaštitili radnici, ali od juče je na snazi odluka po kojoj su gotovo svi radnici na godišnjem odmoru.

“Mi smo sada na godišnjem, svi radnici, osim nekoliko desetina dežurnih, koji rade skraćeno radno vreme. To nisu radnici u pogonu, nego je jedan deo iz logistike, a drugi deo iz održavanja. Proizvodnje nema. Imamo četiri nedelje godišnjeg odmora ili plaćenog odsustva od 60 odsto”, poručuju u sindikatu za 021.rs.

U slučaju “Aptiva” radnici koji su se obratili redakciji žalili su se na to da ih i pored uvođenja vanrednog stanja u proizvodnim pogonima ima previše, smatrajući se ugroženim.

Za razliku od “Lira”, rukovodstvo “Aptiva” je znatno komunikativnije i za 021.rs navode da je uvođenjem vanrednog stanja drastično izmenjen način rada. Iako je rad u fabrici neko vreme bio organizovan u dve smene, po uvođenju vanrednog stanja prešlo se u tri smene kako bi se smanjio broj radnika u proizvodnim pogonima. Međutim, sada je i ta situacija izmenjena, radi se samo u jednoj smeni sa minimalnim brojem radnika.

Dodaju i da sastanci organizuju preko Skajpa i da je obim proizvodnje smanjen. Na pitanje da li postoji mogućnost potpunog zatvaranja fabrike, u “Aptivu” kažu da dalji razvoj situacije niko ne može da predvidi. Prema njihovim rečima, prate kako makroekonomska kretanja, tako i dešavanja u Srbiji i regionu, te će reagovati brzo na promene.

Navode da su uveli niz preventivnih mera kako bi zaštitili zaposlene, a one se tiču komunikacije sa radnicima, pojačanog čišćenja radnih prostorija, kantine, trpezarije, zabrane služenja sirove hrane, a nabavljeni su i beskontaktni toplomeri.

“Sva lica kod kojih je izmerena temperatura iznad 37 stepeni Celzijusa, upućena su da se jave izabranom lekaru i nije im odboren nastavak rada. Tim licima su dati i informativni flajeri o tome kako da se dalje ponašaju, a sve u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja”, dodaju u fabrici.

Kada je u pitanju prevoz zaposlenih, tamo gde je bilo više od 50 putnika u autobusu, uvedena su dodatna vozila, čija je dezinfekcija pojačana. Između ostalog, kao zaštitna mera uvedena je i pojačana kontrola vozila koja dostavljaju hranu, nabavljena su dodatna dezinfekciona sredstva, ventilacija u fabrici se pojačano kontroiše. Dodaju i da se vikendom obavlja dezinfekcija kompletne fabrike, dok su pojačane mere dnevnog čišćenja objekta kroz sve tri smene, a nabavljene su i zaštitne maske koje se dele zaposlenima.

Kada je u pitanju rad majki koje imaju decu do 12 godina, a koje nemaju kome da ostave svoje mališane, fabrika dozvoljava da se odsustvuje sa posla. U momentu kada su iz fabrike “Aptiv” stigli odgovori na pitanja 021.rs, pre organizovanja rada u samo jednoj smeni, više od 60 odsto majki dece do 12 godina, radilo je od kuće. Sada je taj procenat, verovatno, znatno veći.

“Potrebno je samo da o ovome obaveste svog neposrednog rukovodioca. Zbog specifičnog proizvodnog procesa i specifičnosti radnih mesta, ovu akciju nismo bili u mogućnosti da uradimo odmah, ali možemo reći da se, trenutno, više od 60 odsto naših koleginica (njih oko 330), majki dece do 12 godina, nalaze kod kuće i ne dolaze na posao. Neke od koleginica, koje ulaze u ovu kategoriju, izjasnile su se da imaju ko da im čuva decu, i da žele da nastave da dolaze na posao”, navode u “Aptivu” za 021.rs.

Gradonačelnik Vučević rekao je ranije za 021.rs da nije namera države da ugasi proizvodne pogone, ali da velike kompanije moraju da poštuju pravila i uputstva, te da će Grad pomoći poslodavcima ukoliko je to potrebno.

Izvor: 021
Foto: Printscreen