Početna Gradske teme Radnici “Radosnog detinjstva” tuže ustanovu jer ne dobijaju solidarnu pomoć

Radnici “Radosnog detinjstva” tuže ustanovu jer ne dobijaju solidarnu pomoć

0

Deo zaposlenih u PU “Radosno detinjstvo” podneo je tužbe protiv te vaspitne ustanove zato što im nije isplaćena solidarna pomoć u slučaju bolesti ili smrti članova porodice.

Pravo na solidarnu pomoć zaposleni u predškolskoj ustanovi imaju na osnovu posebnog kolektivnog ugovora, oko čije primene postoje nesuglasice između Gradske uprave za obrazovanje i najvećeg, reprezentativnog sindikata u “Radosnom detinjstvu”. Dok zaposleni traže iznos koji se predviđa kolektivnim ugovorom, Gradska uprava odbija da taj novac isplati iz više razloga.

Sindikat i gradska uprava spore se u vezi sa važenjem člana 43 posebnog kolektivnog ugovora, kojim se predviđa isplata solidarne pomoći u slučaju bolesti, zdravstvene rehabilitacije ili invalidnosti zaposlenog ili člana njegove porodice. Pomoć se obezbeđuje u iznosu koji je propisan zakonom (taj iznos je 38.370 dinara, po Zakonu o PDV), a priznaje se na osnovu uredne dokumentacije. Upravo je dokumentacija sporna tačka, priča za 021 predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Gordana Godunc Glavić.

“Gradskoj upravi smo u više navrata naglašavali da ne mogu od nas da traže dokumentaciju u vezi sa specifičnostima bolesti, da traže račune za lečenje i procenjuju težinu bolesti, da se bave računovodstvom. Član 43, dok je član u važećem kolektivnom ugovoru, mora da se primenjuje i tu nema mesta individualnim tumačenjima. To govorimo već mesecima i upozoravamo da će biti tužbi ukoliko Uprava nastavi da odbija isplatu prema rešenjima koje potpisuje direktorka predškolske ustanove. Jednu turu solidarne pomoći isplatili su početkom jeseni, ali su onda ponovo stali. Ljudi nemaju više strpljenja, bolesni su i meni svakodnevno stižu nove informacije o postupcima – pri tome će štetu snositi predškolska ustanova i budžet grada, kad sve te tužbe stignu na naplatu”, navodi Gordana Godunc Glavić za 021.

Ona dodaje da nije problem zaposlenih to što nadležni nisu u budžetu Grada Novog Sada predvideli sredstva za isplatu solidarne pomoći.

“Čak se i u uputstvu gradonačelnika upućenom ‘Radosnom detinjstvu’ navodi da se prihvata informacija o zahtevima za isplatu solidarne pomoći i da je ustanova dužna da sagleda dokumentaciju, medicinsku i računovodstvenu, prilikom potpisivanja rešenja. To ne znači da zaposleni u ustanovi mogu da tumače medicinske nalaze zaposlenih, niti iko ima pravo na to, po važećem zakonu, već je dovoljno da mi imamo osnovne dokaze. U pravilniku o ostvarivanju prava na poreska izuzimanja piše da je zaposleni koji je ostvario solidarnu pomoć za slučaj bolesti dužan da poslodavcu dostavi dokaze da je novac iskoristio u tu svrhu. Dakle, ne da prvo dostavljamo račune i pravdamo se unapred, već naknadno pravdamo trošenje novca. Sad će kraj budžetske godine, novca ima, ali će on nažalost završiti u džepovima advokata, a ne u rukama bolesnih ljudi”, navodi naša sagovornica.

Predškolska ustanova je u ovom postupku adresa za tužbu jer je poslodavac, ali ne poseduje sopstvena sredstva, već samo potpisuje rešenja, što je ranije za 021 i rečeno u “Radosnom detinjstvu”.

U Gradskoj upravi za obrazovanje nisu odgovorili na pitanja u vezi sa isplatama solidarne pomoći zaposlenima u “Radosnom detinjstvu”.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay