Početna Gradske teme Radnici SNP najavili štrajk

Radnici SNP najavili štrajk

800px-Serbian_National_Theatre_Sept_2005

Predstavnici sindikata u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu najavili su juče da će radnici tog teatra stupiti u štrajk ukoliko ne bude rešen problem nastao smanjivanjem koeficijenata, a time i plata za više od 170 zaposlenih.
Prema odgovarajućoj uredbi su na “nepravedan i neravnopravan način određivane plate” u SNP-u, rekao je predstavnik Sindikata “Nezavisnost” Momčilo Nenadović na konferenciji za novinare, održanoj povodom nastavka protesta dela zaposlenih u tom teatru.
Nenadović je objasnio da je odgovarajućjom uredbom o određivanju plata zaposlenima predviđeno da je stručna sprema ključni kriterijum pa su time oštećeni radnici tehnike, koji rade izuzetno složene poslove za sve tri scene SNP-a pa, kako je rekao, ne može im se zarada određivati isključivo po stručnoj spremi.
Predstavnici sindikata su zatražili od nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija da što pre reše taj problem u SNP, napominjući da su zarade za 177 zaposlenih u protekla dva meseca smanjene u proseku za 6.000 do 8.000 dinara.
Posle smanjivanja koeficijenata, koji su, kako im je objašnjeno u budžetskoj inspekciji, umanjene u skladu sa odgovarajućim zakonom, sada su plate radnika tehnike SNP od 23.000 do 25.000 dinara.
Predstavnici sindikata rekli su da će o tom problemu obavestiti i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, a ukoliko nadležni ne donesu odgovarajuće rešenje, u SNP će stupiti u štrajk.
O načinu i modalitetima eventualne obustave rada, javnost će biti blagovremeno obaveštena, rekli su predstavnici sindikata SNP.

Autor: RTV