Početna Gradske teme Radoman: Vojvođanski budžet trpi zbog političkog pritiska

Radoman: Vojvođanski budžet trpi zbog političkog pritiska

zoran radoman

Ukoliko AP Vojvodini u narednih nekoliko dana iz republike ne bude preneto nedostajućih 4,4 milijarde dinara, neophodno je uraditi rebalans ovogodišnjeg pokrajinskog budžeta, izjavio je danas pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

Podsećajući da je pokrajinska vlada pre tri nedelje zatražila od Vlade Srbije da iz sredstava tekuće budžetske rezerve, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima, “prenese nedostajuća sredstva budžetu Vojvodine”, Radoman je na konferenciji za novinare naveo da na taj pisani zahtev još nije stigao nikakav odgovor.

To pokrajinsku administraciju stavlja u neizvesnu i tešku situaciju jer ako pokrajina ne dobije u dogledno vreme odgovor od Ministarstva finansija, moraće da uradi rebalans budžeta a ukoliko taj novac ipak bude uplaćen onda je opet potrebno raditi rebalans, objasnio je Radoman.

On je naglasio da je ipak optimista u pogledu prenošenja tih transfernih sredstava ako se, kako je rekao, imaju u vidu “stalna uveravanja premijera (Aleksandra Vučića) i ministra finansija (Dušana Vujovića) da je budžet Srbije u dobroj poziciji, da je deficit višestruko niži od planiranog, kao i da su budžetski prihodi znatno iznad planiranih”.

Zato nema nikakvih ekonomskih razloga da tih 4,4 milijarde dinara, neophodnih za izvršavanje budžetskih obaveza Pokrajine, ne bude prebačeno u budžet Vojvodine, ocenio je Radoman i dodao da mu se čini da je to “političko pitanje i politički pritisak”.

Ako svakodnevno imamo informacije o dobrom stanju republičkih finansija, a pri tom “ne dobijamo informaciju o tome šta će biti sa našim zahtevom, to vuče na to da i nećemo dobiti ta sredstva, mada se ja stalno nadam da će biti drugačije”, kazao je pokrajinski sekretar za finansije.

Radoman je dodao da će u narednih šest meseci sigurno biti izbora pa u tom pogledu, kako je napomenuo, “svako neizvršavanje budžeta odražava se na životni standard građana”.

On je u razgovoru sa novinarima upozorio da, ukoliko pokrajini ne budu prebačena ta nedostajuća budžetska sredstva, neće moći da budu izvršene značajne aktivnosti pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja, izostaće sufinansiranje projekata iz EU, a izostaće i finansiranje konkursa za projekte novih tehnologija, onih u oblasti informisanja kao i druga budžetska davanja.

Autor: Tanjug
Foto: vojvodina.gov.rs