Početna Gradske teme Radovanović: Lekari u mišijim rupama, a decu privode kao kriminalce

Radovanović: Lekari u mišijim rupama, a decu privode kao kriminalce

sajkas

Tužna je činjenica da zdravstveni sistem danima nije u stanju da prepozna epidemiju poremećaja zdravlja koja je veoma jasna, tvrdi epidemiolog dr Zoran Radovanović, koji je i ranije upućivao na “masovnu histeriju”.

Kako kaže, nije strašno što su doktori na univerzitetskoj klinici u prvi mah pogrešili – proglasili inhalatornu intoksikaciju, ali zabrinjava što se nijedan predstavnik zdravstvene službe nije kasnije odmakao od te početne dijagnoze.

“Ministarstvo zdravlja ima toliko zamenika i pomoćnika da Šveđani, koji su nam prošle godine u Narodnoj skupštini objašnjavali zašto nam je zdravstvo bilo na poslednjem mestu, nisu mogli da se načude. Zar nije neko od tih rukovodilaca ili njihovih savetnika mogao da pogleda šta piše u literaturi pod naslovom ‘masovna histerija’? Otvorile bi im se oči”, kaže Radovanović.

On dodaje da je slučaj veoma čist i da su uzroci psihološke prirode.

“Zanimljiva je i izjava ministra Verbića, a data i u ime njegovog kolere Lončara, da bi, pošto ‘postoje kontradiktorne informacije’, bilo krajnje neodgovorno izvoditi zaključke bez detaljnog izveštaja. Kakve kontradiktorne informacije? Nema otrova, a javile su se zdravstvene smetnje? Zašto imati ‘slepu mrlju’ za psihološke uzroke koji sve objašnjavaju? I, šta će u tom ‘detaljnom’ izveštaju da piše – da je ipak otkriven neki skriveni otrov?”, pita se dr Radovanović.

On napominje da se rukovodioci zdravstvenih službi kriju “po mišijim rupama”, umesto da suzbijaju paniku kod ljudi. Stvorio se osećaj bespomoćnosti, gneva i neverice kod roditelja dece iz Šajkaša, sve potpuno nepotrebno.

“Gde su epidemiolozi u ovoj epidemiji? Zašto ne izlaze u javnost? Skandalozno je da se učenici, poput kriminalaca, privode u policijsku stanicu. Da li su lekari tu potpuno skrajnuti ili je moguće da su oni sami ‘tipovali’ na tako dubiozno rešenje. Čak i da jesu, morali su tu hipotezu sami da testiraju, uz pomoć psihologa i psihijatara”, navodi dr Radovanović, koji se i ranije oglašavao povodom ovog slučaja, tvreći da je u pitanju klasična masovna histerija.

Podsetimo da posle skoro nedelju dana i dalje nije poznato zbog čega je pozlilo deci u osnovnoj školi u Šajkašu, s obzirom na to da su njihove analize uredne.

Izvor: 021.rs