Početna Gradske teme Radovi na održavanju spomenika Žrtvama racije do kraja godine

Radovi na održavanju spomenika Žrtvama racije do kraja godine

0

Manji radovi na održavanju spomenika Žrtvama racije biće obavljeni do kraja godine, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika.

U ovoj ustanovi navode da su planirani radovi na čišćenju ploča, zameni oštećene bronzane ploče i njena montaža, kao i ispravka greške u tekstu koji se nalazi na spomeniku.

Kako je početkom ove godine ukazao Evropski centar za prava Roma, na spomen ploči umesto “stradanje Roma” stoji “stradanje Cigana”.

Kako je tada ocenio predsednik ove organizacije Đorđe Jovanović, reč “Cigan” ima pogrdno značenje, nije joj mesto u zvaničnom diskursu, niti je “jezički registar prikladan spomenicima”. Ova organizacija se obratila i Gradskoj kući i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, a direktor Zavoda Siniša Jokić tada je rekao da “nije problem da se zameni natpis”.

“S obzirom na to da obim planiranih radova nije velik, verujemo da neće trajati više od deset radnih dana. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2021. godine, a o tačnom početku radova javnost će biti blagovremeno informisana”, navode u Zavodu.

U ovoj ustanovi nisu naveli kolika je vrednost popravki spomeničkog kompleksa, ali se iz budžetskih izdvajanja vidi da je predviđen trošak od oko 600.000 dinara.

U januaru se navršava 80 godina od krvave fašističke racije kada je više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma, rodoljuba, simpatizera NOB-a i drugih građana, ubijeno u Novom Sadu i uglavnom bačeno pod led zaleđenog Dunava.

Spomenik “Porodica” Jovana Soldatovića je otkriven 1971. godine, a kompleks je 1992. godine dopunjen sa još 78 bronzanih ploča sa imenima žrtvama, simbolima i informativnim tekstom.

Tokom godina bilo je popravke pojedinih ploča jer su oštečene uglavnom zbog vandalizma ili dopisivanja i ispravljanja imena žrtava, a 2018. godine je potpuno rekonstruisan i sam spomenik “Porodica”.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia