Početna Gradske teme Radovi u Isidorinoj gimnaziji: Đaci se u školu vraćaju u drugom polugodištu

Radovi u Isidorinoj gimnaziji: Đaci se u školu vraćaju u drugom polugodištu

Đaci koji pohađaju Gimnaziju “Isidora Sekulić” u Novom Sadu još nekoliko meseci nastaviće da pohađaju nastavu u Srednjoj mašinskoj školi, budući da radovi na dogradnji sprata još uvek traju.

Prošlo je više od godinu dana od početka radova i iseljenja preko 1.000 učenika. U međuvremenu je prolongiran rok za završetak radova koji su poskupeli za oko 50 miliona dinara bez PDV-a.

Posao adaptacije i rekonstrukcije cele gimnazije, sa nadogradnjom jedne etaže, krajem 2019. godine dobile su firme Tron Tex, Intec, Buck i Neo inženjering. Ugovor je potpisan na vrednost od 239,4 miliona dinara bez PDV, sa rokom završetka posla od 493 dana, a škola je iseljena u januaru 2020. godine.

Krajem marta ove godine rokovi su blago produženi, a vrednost radova je skočila na 289 miliona dinara bez PDV zbog drastičnog rasta cena građevinskog meterijala. To je, prema rečima direktorke Gimnazije “Isidora Sekulić” Ružice Vukobratović, ukupno 365,2 miliona dinara.

“Planirano je da se đaci vrate za početak drugog polugodišta, a nakon završetka građevinskih radova i pribavljanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti. Naši đaci trenutno pohađaju nastavu u objektu srednje Mašinske škole gde su im na raspolaganju svi raspoloživi kapaciteti ove ustanove kako se ne bi remetio kvalitet nastave. Ovo svakako treba da bude primer dobre prakse i primer svima, kako dve škole sarađuju, kako sve funkcioniše na najbolji moguć način i na najvišem nivou. Tako učenicima dajemo dobar primer i učimo ih pravim vrednostima”, navodi direktorka Vukobratović.

Na pitanje koji se radovi trenutno izvode, ona kaže da su u pitanju postavljanje termoizolacije na fasadi objekta, malterisanje sanitarnih čvorova, malterisanje zidova, postavljanje spuštenih plafona, gletovanje plafona, mašinske instalacije, betoniranje ploče iznad kubusa i razvod elektroinstalacija.

Ono što je još preostalo da se uradi je obrada špaletni, gletovanje i bojenje zidova, reparacija vrata i metalnih prozora, završetak instalacija, fina montaža elektro-opreme, cementna košuljica u sanitarnim čvorovima, podovi u sanitarnim čvorovima, suterenu i trećem spratu, zidne obloge, fasada, krov, montaža vrata, priključak objekta na elektro mrežu zbog povećanja instalisane snage i ugradnja lifta.

Na pitanje šta će gimnazija dobiti izgradnjom nove etaže, direktorka “Isidorine” kaže da se radi o pet učionica, dve biblioteke za društveno-jezički i prirodno-matematički smer, kao i pripremu za profesore.

“Novi prostor će profesorima i učenicima omogućiti veću motivaciju i još bolje rezultate iz društvenih i prirodnih nauka, kao i mogućnost realizacije većeg broja vannastavnih aktivnosti”, zaključuje Ružica Vukobratović.

Sredstva za radove na gimnaziji obezbedili su Grad Novi Sad i Pokrajinska vlada.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia