Početna Gradske teme Raskrsnica kod Futoške pijace dobija podzemni prolaz – tunel – za vozila

Raskrsnica kod Futoške pijace dobija podzemni prolaz – tunel – za vozila

0

Ukoliko se planovi iz novousvojenog Generalnog urbanističkog plana budu realizovali, u širem centru Novog Sada, tačnije raskrsnica kod Futoške pijace bi mogla da poprimi potpuno novi izgled.

U Generalni urbanistički plan je ucrtan i podzemni prolaz – tunel kod Futoške pijace za vozila, odnosno kako se navodi denivelisana raskrsnica – ukrštanje puteva u dva nivoa.

Ono što karakteriše denivelisane raskrsnice je da se postiže bolja frekventnost i veća bezbednost saobraćaja. Osim toga što se povezuju dva putna pravca, eliminišu se tačke preseka koji su glavni izvori saobraćajnih nezgoda i povećava se kapacitet sadašnje površinske raskrsnice.

Za sada ostaje nepoznanica kako će nova denivelisana raskrsnica izgledati i koji će model biti izabran. Jedna od opcija je da to bude nadvožnjak od Futoške ulice ka centru grada i Jevrejskoj ulici ili da to bude podzeman ili nadzeman prolaz za vozila iz smera od Železničke stanice Bulevarom oslobođenja ka Mostu slobode sa osnovnim ciljem da se rastereti ta, jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu.

Ako posmatramo iz finansijskog ugla, verovatno bi najjeftinije rešenje bili nadvožnjaci koji bi omogućili daleko brži protok saobraćaja ali nakon što se urade detaljne dodatne studije, analize, projekti, pokazaće se šta je bolje, brže, jeftnije i isplativije. Svakako će poslednju reč o tome dati stručnjaci.

Izvor: vojvodinauzivo.rs
Foto: JP Urbanizam