Početna Gradske teme Raspisan konkurs za najbolju tehničku inovaciju

Raspisan konkurs za najbolju tehničku inovaciju

ftn

Fakutet tehničkih nauka raspisao je konkurs za najbolju tehničku inovaciju u 2015. godini.
Kako kaže samostalna savetnica u Privrednoj komori Srbije Danica Mićanović, konkurs je otvoren do 20. aprila, a početni nagradni fond, za koji se očekuje da će biti uvećan raznim donacijama, iznosi 4,5 miliona dinara. “Inače, uslova nema. Bitno je da ste inventivni, kreativni i da imati realizovanu inovaciju ili neku dobru ideju koju možete da implementirate u privredi i da oformite tim od tri člana. Ne postoje starosne, obrazovne, polne granice”, rekla je ona.

Ona je ocenila da inventivnost treba staviti u funkciju tehnološkog razvoja privrede, koju po njenoj oceni karakteriše efikasnost, ali ne i inovativnost, i smatra da je neophodan niz ovakvih programa podrške Vlade Republike Srbije, da se podigne nivo konkurentnosti naših proizvoda i usluga. “Mi uglavnom, izvozimo sirovine, a neophodno je da stvaramo proizvode sa dodatnom vrednošću, odnosno poluproizvode ili finalne proizvode koji se bolje pozicioniranju na evropskom i svetskom tržištu, a samim tim se postiže viša cena i podiže konkurentnost celokupnog društva”, smatra ona.

Prijave se podnose na sajtu inovacije.org, a za aplikante je zadužen tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, koji realizuje ovaj projekat u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Zavodom za intelektualnu svojinu i javnim servisom RTS.

Autor: 021.rs