Početna Gradske teme Raspisan konkurs za projektovanje javne garaže

Raspisan konkurs za projektovanje javne garaže

0

Raspisana je javna nabavka za izbor projektanta višespratne javne garaže na uglu Šafarikove i Uspenske ulice.

Kako u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije navode, procenjena vrednost tehničke dokumentacije je 15 miliona dinara. Odlukom o programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu planiran je novac za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na mestu na kom je predviđena garaža, a rešenjem Vlade Republike Srbije od 6. oktobra 2017. godine utvrđen je javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti – zemljišta i objekata.

Za projektovanje garaže, osim važećeg plana detaljne regulacije, obavezujuće je i pobedničko rešenje arhitektonsko-urbanističkog konkursa iz 2008. godine, po kom je izgrađen i hotel “Centar”. U Gradskoj upravi kažu, da je predviđeno da pomenuti objekat ima suteren i četiri sprata, što je ukupno oko 9.500 kvadranih metara bruto površine, u okviru kojih bi trebalo da bude od 350 do 400 parking mesta, a ulazi su planirani iz Šafarikove i Ulice Pavla Papa.

Podsećamo da je Planom detaljne regulacije blokova između ulica Šafarikove, Jevrejske i Uspenske na mestu dotrajalih objekata i autobuskoj okretnici, koja će biti izmeštena, predviđena javna garaža na površini od oko 2.100 kvadratnih metara, kao i da bi do hotela trebalo da se gradi trospratni ili četvorospratni poslovni objekat. Urbanisti su ostavili mogućnost da ravan krov garaže bude uređen kao prostor za stacioniranje vozila ili ozelenjen krovni vrt ili pak da na krovu budu smešteni sportski tereni.

Isti plan predviđa i podzemni pešačko-biciklistički prolaz na uglu Uspenske i Jevrejske ulice, što bi trebalo da poveća bezbednost pešaka, kao i kapacitet i propusnu moć raskrsnice Jevrejske, Uspenske ulice i Bulevara Mihajla Pupina.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay