Početna Gradske teme Razrešio, postavio, razrešio, postavio: Nova v.d. direktorka Karlovačke gimnazije

Razrešio, postavio, razrešio, postavio: Nova v.d. direktorka Karlovačke gimnazije

karlovacka-gimnazija

Privremeni školski odbor Karlovačke gimnazije smenio je Slavicu Šokicu s mesta vršioca dužnosti direktora škole i umesto nje imenovao na tu funkciju Gordanu Radović, profesorku nemačkog jezika u toj gimnaziji.

Razrešenje Slavice Šokice i imenovanje novog vršioca dužnosti direktora Gimnazije bile su, osim izveštaja Prosvetene inspekcije o stanju u školi, jedine tačke dnevnog reda treće sednice tog privremenog organa upravljanja, koji je 14. aprila imenovao pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, nakon što je istog dana razrešio Školski odbor zbog toga što je u dva navrata doneo nezakonite odluke.

Jedan od razloga za razrešenje starog Školskog odbora bilo je i imenovanje Slavice Šokice za vršioca dužnosti direktora, iako ju je pokrajinski sekretar nekoliko dana pre toga razrešio direktorske funkcije zbog kršenja zakona u vezi sa slučajem isključenja učenice H. F. iz škole.

Po tumačenju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kao što za vršioca dužnosti direktora ustanove ne može biti postavljen neko ko u postupku za izbor direktora nije dobio saglasnost pokrajinskog sekretara za obrazovanje, tako ni v. d. direktora ne može biti ličnost koja je razrešena dužnosti direktora škole pre isteka mandata.

Kako su Školski odbor i direktorka smenjeni zbog donošenja odluka koje su u suprotnosti sa zakonom, obaveza privremenog organa jeste da otkloni nezakonitosti postupanja prethodnog odbora i izabere vršioca dužnosti direktora u skladu sa zakonom, što podrazumeva i to da njegov mandat može trajati najduže šest meseci.

Obaveza Privremenog školskog odbora jeste i da raspiše konkurs za izbor novog direktora Karlovačke gimnazije. Kako nezvanično saznajemo, konkurs će Nacionalna služba za zapošljavanje objaviti 29. aprila u rubrici “Poslovi”. Rok za prijavu biće 15 dana od dana objavljivanja.

Izvor: Dnevnik
Foto: srednjeskole.edukacija.rs