Početna Gradske teme Rebalansom pokrajinskog budžeta 900 miliona dinara za nova ulaganja

Rebalansom pokrajinskog budžeta 900 miliona dinara za nova ulaganja

Predlogom rebalansa budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu, koji je na jučerašnjoj sednici utvrdila Pokrajinska vlada, ukupan obim pokrajinskog budžeta utvrđuje se u iznosu od 74,9 milijardi dinara.

Osim toga što je predloženi budžet za 467,8 miliona dinara veći u odnosu na početni budžet AP Vojvodine za ovu godinu, značajnija je promena u strukturi budžeta, kojom je obezbeđen finansijski potencijal veći od 900 miliona dinara za kreiranje novih javnih politika.

Predloženim rebalansom, oko 500 miliona dinara usmereno je u oblast socijalne zaštite, pre svega za ulaganja u ustanove socijalne zaštite i finansijsku pomoć mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća, zatim u kulturu, obrazovanje i politiku za mlade.

Kapitalni rashodi iznose 19,7 milijardi dinara, što je za 402,4 miliona više u odnosu na početni budžet za ovu godinu.

U predlog rebalansa uključene su i dve nove odredbe koje se odnose na sprovođenje obaveza predviđenih Pokrajinskim antikorupcijskim planom.

Prema predloženom rebalansu, deficit iznosi 5,04 milijarde dinara, što je 7,35 odsto od ukupno projektovanih prihoda i u granicama zakonom dozvoljenog nivoa od 10 procenata.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay