Početna Gradske teme Rektorat i Metals banka najlepše zgrade u Novom Sadu

Rektorat i Metals banka najlepše zgrade u Novom Sadu

2i7QegVsGkkL38Mt

Zgrade Rektorata i Metals banke proglašene su za najlepše u Novom Sadu u poslednjih 25 godina, nakon mesec dana glasanja i više od 3.000 glasova na portalu arhitekture i građevinarstva gradnja.rs.

Građani smatraju da je najlepši Rektorat, a žiri da je to Metals banka.

Ovaj izbor napravljen je kako bi se pokazalo da u Novom Sadu ima svetlih primera arhitekture i kako bi se građani angažovali da o novosadskoj arhitekturi razmišljaju iz jednog drugačijeg ugla.

Arhitekta Sonja Stoja, članica stručnog žirija, kaže da je data prilika građanima da budu pitani za mišljenje, da aktivno učestvuje u ponovnom vrednovanju svoje okoline i to tako što će svojim glasom oceniti one zgrade pored kojih prolaze već 25 godina.

Na osnovu glasova posetilaca portala gradnja.rs, s osvojenih 19.707 poena, najlepša zgrada u Novom Sadu u poslednjih 25 godina je zgrada Rektorata po projektu više arhitekata. Na listi potom slede zgrade Metals banke, NIS-a, Bulevar Centra i Istorijskog arhiva Novog Sada.

Prema izboru stručnog žirija, najviše poena (47 od 50) dobila je zgrada Metals banke, po projektu Milenije i Darka Marušić. Drugo mesto zauzela je zgrada PiN Computersa, a potom slede zgrada Rektorata, stambena zgrada u Vase Stajića, dok peto mesto dele zgrada u Ise Bajića i zgrada “Levi9”.

Izvor: Novisad.com
Foto: gradnja.rs