Početna Kultura Otvoren šesti po redu “RE/8 design park” u “Fabrici”

Otvoren šesti po redu “RE/8 design park” u “Fabrici”

0

re katalog

U vreme trajanja Cinema city festivala, u okrilju Kineske četvrti, u “Fabrici” Studentskog kulturnog centra (SKC), preksinoć je pred brojnom mladeži i zainteresovanima za oblasti ekologije, održivog razvoja, unapređenja životne sredine i eko dizajna otvoren šesti po redu multimedijalni festival “Re/8 design park”, međunarodnom grupnom izložbom pod nazivom “Total reCover”.

radionice 1

RE 2016 1

Pionirke i utemeljiteljke ovog festivala, dizajnerke, Tijana i Mila Popović, su otvarajući ovu šestodnevnu manifestaciju, istakle da festival ima za cilj promociju eko-dizajna i krativne reciklaže, te upotrebe savremenih metoda i sirovina u savremenoj umetnosti i industrijskom dizajnu:

– Želele smo da se “Re/8 design park” održi u prostoru SKC “Fabrika” jer se njihova programska aktivnost uklapa u našu estetiku i filosofiju rada i delatnosti, te polja stvaranja. Akcenat ovogodišnje nedelje eko-dizajna biće na grupnoj izložbi “Total recover” koja obuhvata selekciju od 23 rada – instalacija, plakata, asamblaža i upotrebnih predmeta nastalih rekonstrukcijom forme, upcycling metodom i primenom etičkih i ekoloških postulata pri kreativnim intervencijama umetnika. Kao i svake godine, tema izložbe su osam pojmova: redesign, reconstruction, recycle, remake, review, reproduction, restoring i reanimation – istakla je mlađa od sestara Popović, Mila.

milica marinkovic RE 8 16

Među brojnim izlagačkim potpisima “Total recovera”, našla su se i imena prominentne kostimografkinje Jasmine Sanader, stiliste Srđana Švelje, doajena arhitekture, Mirka Krstonošića, Nade Nedeljković, ali i Rozalije Galić Lakner, Erne Torok, Valentina Tribušona Ovsenika i Danice Sretenović, Miloša Šarića, Milice Marinković, Uroša Nedeljkovića, Stefana Ćirića, Marije Maletić i drugih savremenih stvaralaca.

nemanja malidza srdjan sveljo

Dakako, “Re/8design park”, koji se održava od 2011. godine u našoj varoši obuhvatiće i niz pratećih programskih aktivnosti u vidu radionica – oslikavanja majica, izrada narukvica, izrade dreamcatchera, prenošenja slika na papir, oslikavanja cegera; predavanja, projekcija filmova, promocije knjige i sl.

radionica 1 stefan ciric

Upravo o današnjem danu, sa početkom od 14 časova zakazana je radionica “Die toten ceger”, na kojoj će učesnici i polaznici moći da savladaju tehniku oslikavanja cegera sa WTF OWL tehnikom, dakako u “Fabrici”.

JEDNA NASA nada nedeljkovic 1 re8 4 misa djordjevic erna terek RE8 18

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Aleksandra Peljin i Andrej Budinčević