Početna Gradske teme Restauracija spomenika porodici Čenazi

Restauracija spomenika porodici Čenazi

9909-5756905472f2f-spomenik-porodici-cenezi-1

Restauracija spomenika porodici Čenazi koji je uklonjen sa Bulevara Mihajla Pupina prilikom rušenja obližne zgrade Komunalne banke zbog zidanja 13-spratnog solitera firme Galens odvija se po predviđenoj dinamici potvrđeno je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik koji predstavlja jedino vidljivo obeležje nekadašnje Jermenske crkve srušene početkom šezdesetih godina, i spomenik je kulture od 1997. godine, restaurira se u radionici “Đorđević” u Beogradu.

9909-575690523fa8c-spomenik-porodici-cenezi-2

Složeni konzervatorsko-restauratorski radovi odvijaju se prema predviđenoj dinamici uz nadzor konzervatora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Do sada je detaljno očišćen odnosno opran kamen, očišćene zadnje vertikalne ploče od nalepljenog betona, očišćene pukotine i naprsline od neadekvatnih prethodnih sanacija, izvađeni stari ankeri i klamfe, pripremljeno nekoliko “probnih pogača” od smese veštačkog kamena kojom će se sanirati nedostajući delovi i pukotine. Započeta je rekonstrukcija jedne od nedostajuće tri glave od belog kamena, a dopremljen je i beli kamen-mermer iz Majdana (tzv. “venčac”) u kockama koje po svemu odgovaraju postojećem kamenu od koga su izrađene glave – navodi portparolka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković.

9909-575690533f399-spomenik-porodici-cenezi-3

U Zavodu nisu mogli da preciziraju kada će biti završena rekonstrukcija, kao ni kada bi spomenik trebalo da bude vraćen na Bulevar Mihajla Pupina.

Ono što se izvesno je da će spomenik moći da bude na svom mestu ili približno istom tek kada se sagradi sporni soliter. Kada će soliter biti sagrađen za sada nije poznato jer radovi još nisu počeli, a nezvanične informacije su da investitor nema sve potrebne dozvole.

Komunalna banka srušena je, a spomenik porodici Čenazi uklonjen, još pre tri meseca.

9909-575690539f5bc-spomenik-porodici-cenezi-4

Izvor: 021.rs
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada