Početna Politika Miloš Vučević: Paralelni razgovori o Pokrajini i Novom Sadu

Miloš Vučević: Paralelni razgovori o Pokrajini i Novom Sadu

0

Milos Vucevic

Potpredsednik SNS-a i predsednik Gradskog odbora te stranke u Novom Sadu Miloš Vučević izjavio je da Novi Sad ima veliku političku težinu i da se tretira kao neklasična lokalna samouprava, te da je za njega sasvim prirodno da razgovori oko formiranja Pokrajinske vlade i razgovori oko vlasti u Novom Sadu idu paralelno.

Vučević je na pitanje novinara da li se za otpočinjanje razgovora o formiranju pokrajinske i gradske vlasti čeka signal sa republičkog nivoa, odgovorio da i Grad Novi Sad i AP Vojvodina imaju veliku političku težinu i da se razgovorima oko njihove političke budućnosti mora pristupati brižljivo i sa posebnom pažnjom.

Prirodno je da razgovori oko Pokrajine i Grada Novog Sada idu paralelno, ne u smislu da će doći do identičnih ili istovetnih koalicija, već u smislu da se očekuje saradnja ta dva nivoa vlasti koja imaju veliku političku težinu. Nikakve signale ne čekamo niti su nam potrebni, ali nam treba koordinirana i jedinstvena politika na svim nivoima, pošto se ta disbalansirana i disharmonična politika uvek obijala o glavu građana – rekao je Vučević.

On je naglasio da ne misli da ima išta loše u tome ako postoji dobra kordinacija između politike na centralnom, pokrajinskom, odnosno regionalnom i lokalnom nivou, istakavši da je ta koordinacija u interesu građana.

Vučević je rekao da je sa njegovog stanovišta izuzetno pozitivno ukoliko postoji koordinirana politika svih nivoa vlasti, a kao primer je naveo prethodne tri i po godine koje su, po njegovim rečima, protekle u nadmudrivanju i nadgornjavanju između Pokrajine i Grada, koje, kako je rekao, ništa dobrog ne donosi.

Prirodno je da želimo da ta saradnja bude što bolja i da politike na različitim nivoima budu što bliže, naravno, svaka u svom nivou ingerencija – kazao je Vučević.

Na pitanje da li saradnja različitih nivoa vlasti može da bude dobra jedino ako je čine iste političke stranke, Vučević je rekao da to ne mora da znači, ali je naglasio da je istorija pokazala da ta saradnja nije dobra ukoliko su činioci vlasti iz različitih stranaka.

Vučević je rekao da ne bi isključio mogućnost da neka stranka ne bude na vlasti na republičkom nivou, a da bude na pokrajinskom ili lokalnom nivou i da će to pre svega zavisiti od spremnosti stranaka da se postigne politički dogovor oko ciljeva za razvoj pokrajine ili lokalne samouprave.

Odgovarajući na pitanje da li činjenica da Liga socijaldemokrata Vojvodine juče nije glasala za izbor Maje Gojković za predsednicu Narodne Skupštine Republike Srbije znači da je ta stranka odustala od razgovora o učešću u pokrajinskoj vlasti, Vučević je rekao da će se to znati nakon pregovora koji još nisu ni počeli.

Mi ne želimo da se ponovi kontinuitet politike vođene u AP Vojvodini od 2000. do 2016. godine i ako su u LSV-u spremni da menjaju te stvari na bolje, onda možemo razgovarati. Ne bih nikog unapred ni isključio ni uključio ni na jednom nivou vlasti, razgovori tek predstoje – zaključio je Vučević.

Izvor: Tanjug
Foto: Miloš Vučević/Facebook