Početna Gradske teme Restitucijom Novosađanima vraćeno 425 objekata

Restitucijom Novosađanima vraćeno 425 objekata

0

Od ukupno 5.653 vraćenih poslovnih prostora, zgrada kao celina i stanova u postupku restitucije, više od 1.000 je u Vojvodini, pokazuju podaci Agencije za restituciju.

Najviše vraćenih objekata je u Novom Sadu – 425, zatim u Pančevu – 120, pa u Subotici 116. U Zrenjaninu je postupkom restitucije vraćeno 80, Somboru 58, Kikindi 41, Sremskoj Mitrovici 35, Rumi 32, Vršcu 27, Senti 20, Srbobranu 16, Kanjiži 15, a u Šidu 11.

Manje od deset poslovnih prostora, zgrada ili stanova vraćeno je u ostalim vojvođanskim opštinama. Tako je u Kovačici, Adi i Kuli vraćeno po devet objekata, u Bačkoj Topoli osam, Inđiji i Bečeju po sedam, Sremskim Karlovcima pet, u Kovinu, Vrbasu, Žablju i Bačkom Petrovcu po četiri, a u Apatinu, Petrovaradinu i Staroj Pazovi po tri. U Alibunaru su vraćena dva poslovna prostora i zgrade, koliko i u Temerinu i Novom Bečeju, piše “Dnevnik”.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da je gotovo 10.000 hektara zemljišta prošle godine vraćeno restitucijom starim vlasnicima, ističući da bi Predlog izmena i dopuna zakona, koji je sačinjen još u oktobru prošle godine, ubrazao taj proces.

“Trenutno, restitucija je ograničena sadašnjim zakonom, na primer, kada na području jedne katastarske opštine nema više slobodnog zemljišta, zakon ne dozvoljava da se poljoprivredno zemljište koje pripada drugom naselju, vrati bivšem vlasniku”, objasnio je Sekulić, dodajući da postoji dovoljno zemljišta u javnoj svojini, tako da to ne bi ni bio veliki udarac za javni budžet.

Autor: Dnevnik, 021
Foto: Pixabay