Početna Gradske teme Restitucijom vraćeno 275 objekata

Restitucijom vraćeno 275 objekata

0

4705-trg-slobode

Bivšim vlasnicima, ili njihovim naslednicima, u Novom Sadu je do kraja septembra vraćeno 275 nekretnina oduzetih posle Drugog svetskog rata, pokazuju najnoviji podaci Agencije za restituciju, piše portal 021.

U strukturi nekretnina za koje su doneta pravnosnažna rešenja o vraćanju, najviše je poslovnih prostora, ukupno 235. Slede stanovi, kojih ima 24, i manje ili veće zgrade – 16.

Po broju vraćenih nekretnina ispred Novog Sada je samo Beograd, a najznačajnija su zdanja Visoke škole za obrazovanje vaspitača, u Ulici Petra Drapšina, odnosno Baletske škole, u Jevrejskoj ulici. One su posle Drugog svetskog rata nacionalizovane od Jevrejske opštine Novi Sad, kojoj su sada i vraćene. Uz to, deo lokala i stanova vraćen je u Tanurdžićevoj palati.

Mada ne spore da vraćanje imovine jeste, makar i okasnela satisfakcija za državnu otimačinu i brojne nevolje, koje su njihove porodice proživele u poratno vreme, vlasnici, ipak, nerado govore o detaljima.

– Zadovoljni smo, naravno, što nam je najzad vraćeno ono što nam i pripada, ali prosto želimo da ostanemo u anonimnosti u kojoj smo bili svih prethodnih decenija – objašnjava Novosađanin, čija je porodica uspela da povrati dva stana u centru grada.

Koordinator Mreže za restituciju u Srbiji Mile Antić ocenio je za 021 da je tok restitucije pozitivan.

– Moramo biti realni i konstatovati da Agencija za restituciju svoj posao obavlja izvanredno, posebno ako se ima na umu niz opstrukcija, koje stižu iz Republičkog geodetskog zavoda, Katastra, javnih pravobranilaštava – dodaje Antić.

To svakako hrabri, posebno ako se ima u vidu činjenica da je restitucija proces, koji će trajati godinama. Ukupan broj podnetih zahteva u Srbiji je dostigao brojku od preko 33.000, od čega od vlasnika u Novom Sadu gotovo 12.000.

Pored zgrada, lokala i stanova, doneto je i više rešenja o vraćanju građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Bivšim vlasnicima iz Novog Sada je tako vraćeno nešto više od 25.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, oko 9.000 kvadrata šuma i 4.000 kvadrata oranica.

Izvor: 021.rs
Foto: ilustracija