Početna Gradske teme Rimski ratni brod iz četvrtog veka sutra uplovljava u Novi Sad

Rimski ratni brod iz četvrtog veka sutra uplovljava u Novi Sad

0

Rimski ratni brod iz četvrtog veka “Danuvija alakris” sa posadom od 24 veslača u subotu, 10. septembra stiže u Novi Sad.

Novosađani mogu da dočekaju “Danuvija alakris” na platou kod Veslačkog kluba “Danubius 1885” od 16 do 18 časova.

Rimski brod iz četvrtog veka nove ere rekonstruisan je na potpuno autentičan način, bez korišćenja savremenih alata u Nemačkoj, odakle je zaplovio krajem jula, s namerom da u decembru 2022. stigne do Crnog mora.

Nakon plovidbe brod će biti izložen na svakom pilot lokalitetu po godinu dana, počevši od 2023. godine.

Ova plovidbena avantura je deo transnacionalnog projekta “Living Danube Limes” (Živi dunavski limes) koji finansira Evropska unija, a uključuje partnere iz 10 podunavskih zemalja, među kojima je 19 univerziteta i državnih i privatnih preduzeća, kao i 27 pridruženih strateških partnera.

“Važnost ovog projekta je u osmišljavanju aktivnosti koje će oživeti istoriju, pružajući široki opseg različitih turističkih i obrazovnih proizvoda i na taj način povećati turističku značaj celog podunavskog područja. Kao jedan od glavnih ciljeva je nominovanje celokupnog dunavskog limesa za upis na listu UNESCO svetske kulturne baštine”, ističe prof. dr Milena Krklješ, redovna profesorka i rukovoditeljka projektnog tima sa FTN-a, dodajući da poseban značaj projekta ima njegova održivost koja će biti postignuta organizacijom nadnacionalnih klastera muzeja i centara.

Srbiju u ovom projektu predstavljaju Arheološki institut iz Beograda i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku partnera Muzeja Vojvodine, Društva konzervatora Srbije, Tvrđave Golubac i Opštine Veliko Gradište.

Sledeća stanica rimske barke je Beograd, a zatim Ram, pre nego što “Danuvija” isplovi iz Srbije 24. septembra.

Izvor: 021.rs
Foto: Facebook/Living Danube Limes