Početna Gradske teme Robert Čoban: Privatizacija uništila medije

Robert Čoban: Privatizacija uništila medije

RobertCoban2-750x350

Privatizacija je uništila medije, a novac koji je država ranije davala za finansiranje gradskih televizija, sada se kroz konkurse “ispod žita” deli privatnim vlasnicima, rekao je gostujući u “Novom danu” na N1 predsednik Color Press Group Robert Čoban.

Čoban je rekao da je medijska situacija slična kao devedesetih godina prošlog veka, da se dešava “dan mrmota”, a situacija se suštinski nije promenila u odnosu na pre 20 godina.

Čoban ukazuje da privatizacija i teška ekonomska situacija pritiskaju medije, a da se tradicionalni mediji bore da opstanu u svetu koji nije njihov.

– Naša štampa je jako jeftina, tržište je pretrpano. To je kao sa kafanama, kada ih je bilo pet sve su dobro poslovale – objasnio je Čoban.

On je dodao da su devedesetih sve dnevne novine bile ozbiljne, a da danas na dva prsta ruke mogu da se nabroje dnevne novine koje nisu tabloidi.

On je istakao i da je javna scena zatrpana “likovima za koje ne znamo ko su i od čega žive, ali i medijima za koje se ne zna čiji su i od čega se finansiraju”.

– Potpuno je očigledno da je neisplativo štampati i prodavati novine za 20 dinara – rekao je Čoban i napomenuo da onda postoji drugi interes, osim ekonomskog, zašto određeni medij postoji i izlazi.

Povodom intervjua sa Miloradom Ulemekom Legijom, koji će biti objavljen u jednom nedeljniku, Čoban je rekao da je u pitanju “dan mrmota”.

Dokle sve te priče o ljudima koji su bili ratni zločinci? Ne mogu da zamislim nemačke novine 1961. godine, kada je Ajhman osuđen u Izraelu, da štampaju postere Ajhmanu. Zato su Nemci tu gde jesu, kao i Japan, a zato smo mi u regionu tu gde jesmo. Nismo pogledali u oči jedni drugima i priznali šta smo radili, poručio je Čoban.

Izvor: FoNet
Foto: novaenergija.net