Početna Gradske teme Robot “Gari” pomaže u uzgoju borovnica

Robot “Gari” pomaže u uzgoju borovnica

0

Institut BioSens uz podršku naučnih fondova Evropske unije razvija sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice. Deo tog sistema je i robot „Gari“ koji će doprineti povećanju prinosa.

– Sada smo otprilike stigli do polovine realizacije projekta, robot je testiran i operativan na terenu. Uz pomoć algoritma može da prolazi kroz redove borovnica i opremljen je najnovijom tehnologijom za uzorkovanje zemljišta, prskanje biljaka i eliminisanje korova. Na taj način, borovnice dobijaju sve ono što im je potrebno za uspešan razvoj – navodi Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i saradnju sa privredom u Institutu BioSens.

Dodaje da će poljoprivrednici imati priliku da ostvare veću zaradu, u čemu će im pomoći digitalne tehnologije.

Projekat „FlexiGroBots“ se realizuje u saradnji sa 14 partnera iz Evrope i kompanijom „Zeleni hit“, s ciljem da proces biljne proizvodnje u Evropi bude automatizovan.

Platforma se trenutno testira u tri oblasti: proizvodnji grožđa (u Španiji), uljane repice (u Finskoj) i borovnice (u Srbiji i Litvaniji). Multirobotska platforma, pored različitih robota na zemlji, obuhvata i bespilotne letelice.

Izvor: novisad.com
Foto: Biosens