Početna Gradske teme Robot Marko u Dečijoj bolnici u Novom Sadu

Robot Marko u Dečijoj bolnici u Novom Sadu

Foto nadlanu

Robot Marko krajem godine trebalo bi da se nađe u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, kao projekat tima robotičara sa Fakulteta tehničkih nauka sa ciljem da motiviše i pomaže deci oboleloj od cerebralne paralize na terapiji, da što duže rade vežbe neophodne za poboljšanje njihovog zdravlja.

Robot Marko jedinstven je u svetu i radi se o tipu društvenih robota. Taj robot može da razgovara sa lekarom i detetom, prima i izvršava glasovne komande, a robotove ruke imaju mogućnost oponašanja ljudskih pokreta, zglobovi su funkcionalno izvedeni, poput ljudskih.

Fond reči robota Marka može se dopunjavati, jer ima razvijen dijaloški sistem.

To su vrlo, vrlo mala deca. Osim toga vrlo često ne znaju, nemaju pojam o sebi da kada mu kažete dodirni glavu, on je zbunjen i ne zna šta da uradi. I onda smo došli na ideju da im napravimo jednu veliku igračku u vidu robota koji bi mogao da razgovara sa njima, da ih pohvali kada dobro urade, a kada ne umeju da urade vežbu, onda terapeut kaže robotu Marku uradi to i to, onda Marko uradi i dete ponovi – kaže dr Branislav Borovac, profesor na katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju na Fakultetu tehničkih nauka.

Planirano je da se robot konstantno usavršava i prilagođava praktičnim potrebama dece uz sugestije terapeuta.

Projekat je započet 2011. godine, podržan je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a tim robotičara sa FTN-a planira da do kraja ove godine Marka u potpunosti osposobi za rad.

Izvor: RTV
Foto: nadlanu.com