Početna Gradske teme Roditelji lažirali vakcinalne kartone dece, sledi istraga u novosadskim vrtićima

Roditelji lažirali vakcinalne kartone dece, sledi istraga u novosadskim vrtićima

0

Pojedini roditelji mališana koji pohađaju novosadske vrtiće lažirali su vakcinalne kartone i sami ručno upisivali izmišljene datume vakcinacije, sumnjaju u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”.

Od nedavno, roditelji sve dece koja pohađaju novosadske vrtiće moraju ustanovi da donesu potvrdu da je dete vakcinisano, a oni roditelji koji odbiju da postupe po obaveštenju predškolske ustanove, neće imati pravo da dovedu dete u vrtić.

Kako za “021” kaže koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite “Radosnog detinjstva” Ljubinka Vujić, zvuči neverovatno da se od roditelja sada traži da, prilikom dostavljanja kartona, ne lažiraju podatke o vakcinaciji dece – što predstavlja krivično delo. Sumnja se da su lažirani uglavnom kartoni u papirnoj formi, koje je bilo moguće dostaviti i fotokopirane, dok za kartone koji su direktno izvučeni u domu zdravlja iz elektronskog sistema i koji sadrže na licu mesta udaren pečat ne postoji velika sumnja.

Ipak, kako bi zaposleni u vrtićima bili sigurni, sastaće se sa upravom Doma zdravlja “Novi Sad” i dogovoriti na koji način se sa sigurnošću mogu proveriti svi sumnjivi vakcinalni kartoni. Ljubinka Vujić apeluje na roditelje da ne pokušavaju da prevare ustanovu, te da budu ubeđeni da “Radosno detinjstvo” ima puno pravo da raspolaže podacima.

– Nalog Ministarstva zdravlja, kojim nam se nalaže da dostavimo podatke o vakcinaciji sve naše dece, iznad je svakog mogućeg ovlašćenja koje možemo da dobijemo. Takođe, roditelji su prilikom potpisivanja ugovora sa ustanovom potpisali da su obavezni da, prema epidemiološkim indikacijama i na zahtev ustanove, prilože podatke o deci – pojašnjava Vujić.

Prethodnih dana, roditelji su prisustvovali roditeljskim sastancima, na kojima su vaspitači predočili obavezu roditelja da dostave vakcinalni karton deteta, ili pak potvrdu od pedijatra da dete ima neku privremenu kontraindikaciju i da neće ovog trenutka biti vakcinisano. Ako ne postupe po nalogu ustanove, detetu će biti zabranjen boravak u vrtiću.

Vaspitači su roditeljima dali okvirni rok od pet radnih dana da dostave podatke, a naša Ljubinka Vujić poručuje da se neće stvarati gužve kod pedijatara zbog ove procedure – sve podatke može iz elektronskog sistema da izvuče sestra u domu zdravlja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da se epidemija malih boginja nikada ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne pojedine estradne umetnike.

– Imamo dovoljno vakcina za sve. Epidemija se ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto – rekao je Lončar nakon nedavnog obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay