Početna Gradske teme Roditelji opremaju novosadske vrtiće “Radosno detinjstvo”

Roditelji opremaju novosadske vrtiće “Radosno detinjstvo”

20141122_120746

Roditelji dece koja pohađaju novosadske vrtiće i dalje aktivno učestvuju u nabavci osnovnih higijenskih sredstava i materijala za rad jer je “Radosno detinjstvo”, prema rečima nadležnih, u najtežoj situaciji u poslednjih 10 godina.
Ubrusi, tečni sapun, toalet-papir, ali i nameštaj, dušeci i kreveti nalaze se na redovnom finansijskom spisku Saveta roditelja u preko 60 objekata novosadske predškolske ustanove.
Kako za 021 navodi jedan od roditelja Marko Trivunović, oni aktivno pomažu osoblju jer su svesni da ono nije krivo za lošiju situaciju sa materijalom, predmetima i opremom. Ustanovi je najhitnije da nabavi tečni sapun i papirne ubruse, a niko od roditelja se ne buni da ih donese.
Moje najstarije dete je pre desetak godina išlo u vrtić pa smo i tada skupljali pomoć. Znamo da je ‘Radosno detinjstvo’ u ogromnim problemima i da to odavno ne može da se sanira. To svakako nije neki veliki trošak, roditelje zasebno možda izađe 200 dinara po polugodištu. Mislim da je ovo mala, ali veoma bitna pomoć, a skoro svi roditelji to prihvate bez pogovora. Takođe, odvojeno od ove pomoći, roditelji u zasebnim grupama po obdaništima organizuju i sprovode male radne akcije, pa se dogovorimo šta je potrebno i korisno uraditi“, kaže Trivunović.
Tako su roditelji u poslednje tri godine u vrtiću ‘Vendi’ na Novom naselju radili na popravci nameštaja i krečenju soba. Sada su imali zajedničku akciju koja je trajala oko mesec dana.
Svake subote roditelji su uz pomoć vaspitnog osoblja popravljali i dodatno obezbedili zaštitne ograde kod radijatora, popravljali i prelakirali ruiniran nameštaj, a odaziv je zaista bio dobar. Trenutno u našoj grupi u vrtiću kompletno se menjaju dušeci, što se radilo i u drugim sobama. Takođe, prošle godine smo kupili tepih za našu dežurnu sobu, koji je koštao nekoliko hiljada dinara“, navodi ovaj roditelj za 021.

Posle dosta godina u planu sredstva za likovno

Rebalansom gradskog budžeta za ovu godinu, PU “Radosno detinjstvo” dobilo je, osim redovnih sredstava, 324 miliona dinara za materijal i 41 milion dinara za popravke i održavanje objekata. Ova sredstva će, prema rečima v.d. direktora “Radosnog detinjstva” Mirjane Đurđev konačno biti iskorišćena za opremanje vrtića.
Nama se situacija drastično promenila, jer smo zahvaljujući odluci Skupštine grada spaseni. Finansijski smo praktično stali na noge, ali će taj oporavak trajati. Kada imate ustanovu koja se dugo urušavala, ne možete da očekujete da se ona za nekoliko meseci revitalizuje. Činjenica je da su promene drastične i da se radi kako na finansijskom, tako i na kvalitativnom planu i nabavci sredstava za vaspitni rad. Mi smo sada prvi put posle dosta godina u plan javnih nabavki stavili, recimo, sredstva za likovno“, navodi za 021 Mirjana Đurđev.
Čak i u najsjajnija vremena, kada je bilo novca, Novosađani su uvek pomagali, donosili igračke i od svoje starije dece, dodaje ona.
Jednostavno, takvi smo. Roditelji su prvi zaslužni za bolji nivo vaspitno-obrazovnog rada u našoj ustanovi. Ujutru dovedu decu u vrtić i uvek pitaju na koji način mogu da pomognu, šta mogu da donesu. Radila sam 28 godina sa decom u vrtiću i znam kako je kada nemate materijal“, kaže Đurđev.

Učestvovanje u opremanju i nabavci materijala jeste dobrovoljno, ali nisu svi roditelji u mogućnosti da učestvuju. Na njih se ne vrši pritisak, navodi Marko Trivunović, već se ostatak grupe solidariše i nadoknadi sredstva.
Dodaje da su vrtići preopterećeni, što je problem koji pre svih treba rešiti.
Na taj način ćete lakše rešiti i nabavku opreme i materijala. Lično mislim da bi problem smeštaja dece mogao da bude rešen drugačijim rasporedom smena, naročito posle podne. Mnogi roditelji tada rade i nemaju gde da ostave decu. Na tim izmenama ćemo aktivno raditi, a onda mi roditelji možemo da se nadamo boljim uslovima za boravak“, poručuje Trivunović.
Inače, “Radosno detinjstvo” dobilo je rebalansom gradskog budžeta oko 2,1 milijardu dinara, a prihod će ostvariti i redovnom naplatom usluga od roditelja. U februaru će biti na raspolaganju dva nova vrtića – u Radničkoj i na Fešteru u Veterniku, ali i prostor u dograđenom objektu u Petrovaradinu i u dodatnih 11 soba u postojećim vrtićima.

Autor: 021.rs
Foto: Ilustracija