Početna Gradske teme Rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu vraćena Hrvatskoj nacionalnoj zajednici

Rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu vraćena Hrvatskoj nacionalnoj zajednici

0

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu vraćena je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Novac za otkup kuće od 250 kvadrata, kupno 600 hiljada evra, donirala je Vlada Srbije, a ovim objektom će upravljati Fondacija “Spomen dom bana Josipa Jelačića”, čijem predsedniku su svečano uručeni ključevi.

“Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu ponovo je vraćena hrvatskoj zajednici, koja je njome raspolagala pre sedam i po decenija. Proces njenog otkupa i ponovnog vraćanja u posed bio je mukotrpan i trajao je 17 godina, kada je pokrenuta ta inicijativa”, izjavila je predsednica Hrvatskog nacionalnoga veća (HNV) Jasna Vojnić.

Ona je zahvalila državnim organima Srbije jer su izdvojili 600.000 evra za otkup većeg dela objekta, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada ali i celog Srema.

“Imamo naznake da će i vojvođanska vlada učestvovati u obnovi kuće. Verujemo da će ona biti ne samo središte okupljanja mesnih Hrvata, već i poveznica srpskog i hrvatskog naroda kao i dve države”, dodala je predsednica HNV-a.

Zadatak Fondacije u ovom objektu biće očuvanje i predstavljanje kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasleđa hrvatske nacionalne manjine kroz afirmaciju lika i dela bana Josipa Jelačića.

Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na spratu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić. Uskoro će početi obnova.

“Veliki je posao pred nama, prvo moramo građevinski srediti ovu zgradu, čija je fasada sa spoljne strane sređena, ali unutra imamo mnogo posla, to moramo osposobiti i dovesti u red funkcionalno da ove prostorije mogu da se koriste. Siguran sam da je ovo pravi put da se hrvatska zajednica kvalitetno integriše u srbijansko društvo”, ističe upravnik Fondacije “Spomen dom bana Josipa Jelačića” Goran Kaurić.

Pored muzejskog dela, deo kuće služiće za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smeštena i kancelarija Hrvatskog nacionalnog veća.

Svečano otvaranje planira se u oktobru, na dan kada je ovde pre 219 godina rođen ban Jelačić.

Izvor: 021, RTS
Foto: Google Maps/StreetView