Početna Gradske teme RTV: Smenjeni najavljuju tužbe, druga strana traži koeficijente na uvid

RTV: Smenjeni najavljuju tužbe, druga strana traži koeficijente na uvid

logo-rtv-latinica

Smenjeni novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine podneće tužbu zbog narušavanja ugleda dostojanstva i profesionalnog integriteta, piše Danas.

Novosadski advokat Slobodan Beljanski kaže da se radi o povredi nekoliko zakona, kao i kršenju zabrane nezakonitih uticaja.

– U fazi smo prikupljanja informacija i razmatramo ne samo povrede zakona o radnim odnosima, već i zakona koji zabranjuju mobing i diskriminaciju. Ujedno, pošto se radi o kampanjskom zahvatu i o kršenju Zakona o javnim medijskim servisima, može se slobodno govoriti o tome da je prekršeno načelo nepristrasnosti, profesionalizma i nezavisnosti uređivačke politike. I naravno zabrane nezakonitih uticaja – kazao je Beljanski.

Advokat Vladimir Horovic smatra smene potpuno nezakonitim, jer imaju potpuno jasan smisao direktnog političkog usmeravanja prema pokornosti vladajućoj stranci.

– Uopšte nije bitno da li je UO dobio naredbe ili nije, bitno je da bez jasnog programa ne može doći do smena. Ako mene postavite za glavnog i ja dovedem svoje ljude i kažem ja to znam bolje i da će biti bolje, to nije dokaz i sigurnost da će zaista biti tako, jer niko od tih urednika koji su postavljeni nije došao nudeći bilo kakav program. Dakle, UO može da bira, ali tako što će raspisati konkurs za direktore i urednike i na tom konkursu nakon sučeljavanja mišljenja i planova, onda odabrati – kaže Horovic.

S druge strane, Društvo novinara Vojvodine navodi da je saglasno sa zahtevima o transparentnosti i zakonitosti, uz ocenu da je protest ispred Studija M “najviše nalikovao mini jogurt revoluciji iz 88”.

– Smatramo da bi dosledno sprovođenje ovih principa bilo veoma korektno prema građanima Vojvodine. Jer, obelodanjivanje podataka o izboru, stručnoj spremi, koeficijentima i primanjima doskorašnjih urednika i novinara, kao i honorarnih saradnika RTV, presudno bi uticalo i na verodostojnost stavova onih udruženja koja su ih prethodno bezrezervno podržavala. Ukoliko se unapred prihvate tvrdnje navodno smenjenih, da su postali žrtve političkog progona, onda je opravdana sumnja, da zbog svoje pripadničke jednostranosti, nisu bili niti profesionalni a još manje nezavisni – kaže Mladen Bulut, predsednik ovog udruženja.

Podsetimo, ispred Studija M juče je održan protest kojem je prisustvovalo preko hiljadu građana, a zbog smena urednika, novinara i voditelja na RTV zatražena je ostavka kompletnog UO ove medijske kuće.

Izvor: 021.rs/Danas
Foto: NsHronika.rs