Početna Gradske teme Ruski senator Anatolij Lisicin u poseti Uspenskom groblju

Ruski senator Anatolij Lisicin u poseti Uspenskom groblju

Photo 1-27-17, 10 41 36

Osnivač fondacije “Lisicin”, Anatolij Lisicin, u društvu zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojšom Kuzmanovićem, posetio je juče Uspensko groblje u Novom Sadu. Prilikom posete razgovaralo se o predstojećoj obnovi ruskih grobova na Uspenskom groblju.

Photo 1-27-17, 11 08 32

Lisicin, pored dužnosti koje ima kao član Saveta Ruske Federacije pronalazi vreme da se preko svoje fondacije bavi pitanjem restauracije ruskih groblja u Ukrajini i Srbiji.

“Vreme je da ispravimo greške iz prošlosti, da istoriji i otadžbini vratimo ljude koji su dali svoje živote, a koji su danas primer za sve nas. Sovjetska Rusija je podelila ljude na crvene i bele, danas je vreme da popravimo naše greške i ravnopravno priznamo sudbine ljudi bez obzira na njihovo ideološko opredeljenje. Naša fondacija već osam godina traži sahranjene ruske vojnike iz Prvog svetskog rata na teritoriji Srbije i zapadne Ukrajine, i ovo nije prvi projekat kojim se bavimo.”

Photo 1-27-17, 13 11 20

Fond Anatolija Lisicina je još 2014. godine na području beogradskog “Novog groblja” učestvovao u rekonstrukciji 800 grobnih mesta ruskih vojnika i oficira, Iverske kapele i Spomenika Slave, koji je osveštao Patrijarh moskovski i cele Rusije.

Tokom razgovora Lisicin je izrazio spremnost da podrži ideju Sekretarijata o uređenju dela Uspenskog groblja u Novom Sadu, na kom je pored značajnih ličnosti iz srpske istorije sahranjen i velik broj ruskih oficira, vojnika i civila, uglavnom izbeglica posle Prvog svetskog rata. Očekuje se da će ideja o uređenju ruskih grobova na Uspenskom groblju, finansirana od strane fondacije “Lisicin”, biti sprovedena u delo do 2018. kada se obeležava vek od završetka Prvog svetskog rata.

Na Uspensko groblje su, inače, mahom preneti posmrtni ostatci Rusa koji su, do 1921. godine bili sahranjeni u zajedničkoj grobnici na novosadskom Jovanovskom groblju, a održavanje njihovih grobova, prema rečima dr Kuzmanovića ima izuzetan značaj.

Photo 1-27-17, 10 42 35

“Moramo da učinimo sve da grobovi budu obnovljeni, ali i da, u znak poštovanja, oni koji u njima, ovde, u srpskoj zemlji počivaju, stalno obilazimo”, rekao je dr Kuzmanović i pored toga naglasio da uviđa veliki kulturološki značaj Uspenskog groblja, i predlaže da se ono, odgovarajućim skupštinskim odlukama, u celosti proglasi spomenikom kulture.

Autor: NsHronika