Početna Gradske teme Sačuvati ljubav prema svima i u svima

Sačuvati ljubav prema svima i u svima

Generalna Skupština Konferencija Evropskih crkava održava se u Master centru i Hotelu Park od 31. maja do 6. juna u Novom Sadu. Crkveni velikodostojnici su se okupili zajedno sa predstavnicima evropskih crkvenih organizacija, predstavnicima-posmatračima crkvenih međunarodnih tela, organizatorima, volonterima i novinarima iz naših, ali i inostranih medija u konferencijskim salama Master centra i raspravljali su na prethodno najavljene teme kroz sesije, predavanja, panele, diskusije, radionice i konferencije za medije. U isto vreme administrativni sastanci upravnog tela doneli su važne odluke o budućem kretanju i delovanju ove organizacije koja ima ulogu i predstavljača postojeće situacije u crkvenom establišmentu Evrope i u crkvenim zajednicama pred važnim upravnim telima Evropske Unije kao što je to Savet Evrope i Evropski parlament. Održani su takođe, i poslovni sastanci upravnog tela sa predstavnicima organizacija koje blisko sarađuju sa Konferencijom evropskih crkava ili žele da se uključe u saradnju sa tim telom. Ono što gosti delegati različitih evropskih crkvenih institucija ističu jeste odlična organizacija ovog događaja od strane tima volontera na čelu sa njihovim koordinatorima predstavnicima Eparhije Bačke kao domaćina ovog skupa. Zatim lepotu Novog Sada kao grada, kao i njegov položaj na reci Dunav, a potom odličnu srpsku i vojvođansku hranu i izvrsno vino i pivo.

Drugi dan Generalne Skupštine predavanje na temu gostoljublja i gostoprimstva održao je Njegova Svetost Mor Ignjatije Jefrem II, Patrijarh Antiohije i čitavog Istoka, Vrhovni poglavar Univerzalne Sirijske pravoslavne crkve. Njegova Svetost Patrijarh je istakao da je gostoljublje jedna od važnijih tema u Bibliji i da se na tu temu odnose brojni njeni odlomci. Patrijarh je svedočio o izuzetno teškoj situaciji na Srednjem istoku, naročito u Siriji i Iraku, zemljama pogođenim terorističkim napadima, samoubistvima bombaša i drugim teškoćama što je navelo njegov narod da se uputi van zemlje ka zemljama Evropske Unije. Patrijarh je rekao da mnoge evropske i svetske organizacije pomažu izbeglice, ali to čine van Sirije i Iraka, a malo njih pomaže narod koji je ostao u u tim zemljama i crkva ima velike teškoće u odgovaranju na njihove zahteve i molbe.

Treći dan Generalne Skupštine održan je panel sa uvaženim gostima Njegovom Eminencijom Džastinom Velbijem, Kanterberijskim Nadbiskupom iz Velike Britanije i –Biskupom Petrom Bose Huber iz Evangelističke crkve iz Nemačke. Tema koja je razmatrana na panelu bila je “Hrišćanska prisutnost i svedočenje u budućnosti Evrope”

Njegova Eminencija Džastin Velbi, Kanterberijski Nadbiskup skupu se obratio ovim rečima:

Crkva prevazilazi sve granice i prepreke kao i da ih nema. Prebivajući u Hristu, ja sam sjedinjen sa Bogom i porodicom koja se proteže po celom svetu i prevazilazi sve kulturne, jezičke i druge granice, vođena Duhom koji ruši sve zidove koje mi postavljamo. Dar pomirenja mora pozvati crkve na jedinstvo i u svetlu toga, polažemo veliku važnost na rad ovoga tela u ekumenskom delovanju. Pomirenje je takođe mnogo više od toga: Ono nas vuče napred ka našem putu da postanemo delatnici mira. Nije stvar u tome pomiriti se po svim tačkama, to je ne moguće, nego u prihvatanju različitosti, pa čak i ako je u pitanju potpuno neslaganje, ali sačuvati ljubav prema svima i u svima

Biskup Bose Huber je pozdravila prisutne rečima:

Evropska Unija je više od 28 država, a to nam govori u prilog činjenica da smo danas ovde u Novom Sadu sa našom Generalnom Skupštinom”. Ona je, međutim, govorila o današnjoj Evropi i Evropskoj Uniji bez ustručavanja i podilaženja istakavši da:

Pukotine koje danas prolaze kroz Evropu su nepogrešive. One se ne sagledavaju samo kroz odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz nje, ili krize sa izbeglicama, argumentima o neophodnim reformama Evropske Unije, o ponovnom sagledavanju i reorganizovanju graničnih kontrola u zemljama u Šengenskom viznom režimu, u porastu autoritarnih i iliberalnih politika najviše u Centralnoj i Istočnoj Evropi ili u podizanju nacionalizma I populizma. U isto vreme kredibilitet Evrope kao uporišta ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti i poštovanja ljudskih prava je pretrpeo mnogo oštećenja”. Stavljajući mlade u fokus svog govora ona je dodala: “Mladima treba obezbediti Evropu bez prepreka i zato se ja zalažem za podizanje kapaciteta sadašnjeg Erasmus plus programa koji omogućuje razmenu mladih u zemljama članicama. Konferencija evropskih crkava je upravo to telo koje ima kapacitet da gradi mostove i ostvaruje kontakte i da omogući različitost crkvenih glasova i da oni budu viđeni i saslušani”.

Molitva za mir održana pored Dunava

Procesija delegata i učesnika počela je memorijalom u kome je odana pošta žrtvama stradalim u Novodaskoj raciji za vreme Drugog svetskog rata koje su bačene pod zaleđeni Dunav. Zatim je kolona prošla ispod Varadinskog mosta i stigla do najnovijeg mosta, onog koji je danas na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta. Dok je Varadinski most rekonstruisan 2000 godine, pomenuti novi most je otvoren tek pre nekoliko meseci.

Odajući poštu svima koji su pretrpeli nasilje i nevolje Petar Đurđev, istoričar, arhivator Istorijskog arhiva Novog Sada govorio je o istoriji ovog mesta na Keju. Delegacija je zajedno sa učesnicima izgovorila molitvu upućenu novosađanima i narodu Srbije da pravda poteče kao snažni tok ove reke.

Četiri drveta pravičnosti

Na kraju procesije na Keju posađeno je četiri drveta u blizini novog mosta (onog koji je izgražen na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta) kao znaka nade i pomirenja. Članovi delegacije Generalne Skupštine Konferencije evropskih crkava Kristofer Hill, predsednik Konferencije evropskih crkava, Beate Fagerli (crkva Norveške), Helen Kesete (Pravoslavna crkva Finske) i Arhimandrit Agatangelos Siskos iz Ekumenske Patrijaršije (Srpska pravoslavna crkva) posadili su drveće koje će ostati kao podsetnik na ovo okupljanje evropskih crkvenih vođa u Novom Sadu.

Gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević pozdravio je četvrtog dana okupljene delegate Konferencije evropskih crkava i poručio im da će se zahvaljujući njima glas o Novom Sadu kao istinskoj multikulturalnoj i multikonfesionalnoj sredini proširiti Evropom.

Dragi prijatelji, Novi Sad je uvek bio mesto susreta, razumevanja i dijaloga između različitih vera i kultura. Kroz istoriju vašeg grada domaćina našeg Novog Sada prepliću se i pobede i stradanja, ali ovaj grad je uvek bio otvorenog srca, svojevrstan most koji nas povezuje sa svim našim različitostima. Danas je Novi Sad most vaše duhovne saradnje i u istoriji grada će trajno ostati zapisano da ste održali zajedničku molitvu baš pored naših mostova, na mestima razaranja tokom bombardovanja, ali i na mestima gde su stradali nevini u novosadskoj prošlosti. Očekujem da će se glas svih vas, poslat iz Novog Sada, Evropske prestonice kulture, grada slobodarske prošlosti koji je uvek ustajao protiv zla, mržnje i nerazumevanja, zaista daleko čuti. Želim vam puno uspeha u radu i hvala vam još jednom što ste odlučili da se ovogodišnja Skupština Evropskih crkava održi baš u Novom Sadu.

Na Generalnoj Skupštini Evropskih crkava izabrana je i nova uprava u petogodišnjem mandatu. Za novog predsednika Konferencije Evropskih crkava izabran je Kristijan Kriger, a za potpredsednike Mitropolit Kleopa Strongilis i Biskup dr Gulnar Fransis Dekani

Novi predsednik gospodin Kriger je predstavio svoju viziju petogodišnjeg upravljanja ovim uvaženim religijskim telom i istakao je:

Prvi cilj se odnosi na jedinstvo crkava Evrope. Ja hoću da ojačam njihov dijalog i njihova susretanja. Drugi cilj odnosi se na njihovo svedočenje u Evropi i za Evropu da se ojača takođe i rad na socijalnim, ekonomskim i pitanjima migranata“, poručio je predsednik Kristijan Kriger

Svoje viđenje su istakli i potpredsednici zaduženi za rad sa omladinom i rešavanje migrantske krize:

Najvažniji aspekt našeg delovanja jeste da radimo zajedno sjedinjeni u Hristu za bolju budućnost, za bolju Evropu a naročito za našu omladinu, da osiguramo da oni u potpunosti učestvuju“, rekao je Mitropolit Strongilis

Moj prioritet je da se udružim sa drugima i da razmatramo pitanja izbeglica i kretanje ljudi po čitavoj Evropi“, rekla je Biskup Fransis Dekani

Završno okupljanje učesnika organizovano je na fantastičnoj lokaciji restorana „Vrdnička kula“ gde su učesnici imali priliku da probaju naše gastronomske specijalitete i odlična fruškogorska vina.

Učesnici Generalne Skupštine su ovih dana diskutovali na hrišćanske teme i teme koje zaokupljaju intelektualno osvešćene građane Evrope, a to su tolerancija, saosećanje, demokratija, sloboda govora, slobodno kretanje, prevazilaženje granica, rušenje zidova, građenje mostova, pomirenje, molitva i druge. Svi se slažu u jednom, a to je da su u Novom Sadu, multikulturalnoj i multikonfesionalnoj sredini u zemlji koja se nalazi na dovratku Evropske Unije, donete važne odluke i da je osvedočeno da se Novi Sad pokazao odličnim mestom za ostvarenje hrišćanskog dijaloga i crkvene kulturne diplomatije.

Autor: Adrian Kranjčević
Foto: Generalna Skupština Konferencija Evropskih crkava