Početna Gradske teme Samo tri mame Novosađanke zatražile subvenciju za kupovinu prvog stana

Samo tri mame Novosađanke zatražile subvenciju za kupovinu prvog stana

0

Za dva i po meseca, koliko traje prijavljivanje za subvencije majkama pri kupovini prvog stana, za ovu pomoć prijavile su se samo tri osobe iz Novog Sada.

Kako kažu u novosadskoj Upravi za dodatak na decu, reč je o tri kompletirana zahteva koja su, do 25. maja, predata Komisiji oformljenoj pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dodaju, ipak, da je mnogo više zainteresovanih za ovu vrstu pomoći, budući da je više od 100 zahteva izdato budućim strankama na šalteru uprave.

“Njihovo kompletiranje očekujemo u narednom periodu”, kažu u Upravi.

Inače, na osnovu dogovora sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formiran je poseban tim za Novi Sad, koji vrši proveru validnosti dokumentacije, pre dostavljanja zahteva Komisiji za dodelu novčanih sredstava, u cilju svrsishodnosti postupka, kompletiranja dokumentacije i brže realizacije subvencije za sticanje prve nekretnine za mlade bračne/vanbračne parove u Republici Srbiji.

Iako je izmenama zakona omogućeno da majke koje su se porodile u ovoj godini dobiju subvenciju od 20.000 evra, bez obzira na to da li su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ne znači da će svi koji se prijave pomoć i dobiti.

Jedan od uslova je da parovi primaju manje od dve prosečne zarade, što je sada oko 140.000 dinara, ali i da u prethodnih pet godina podnosilac zahteva nije imao stan ili neku drugu nekretninu u svom vlasništvu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay