Početna Gradske teme Sanitarna inspekcija podnela 252 prijave zbog kršenja preventivnih mera

Sanitarna inspekcija podnela 252 prijave zbog kršenja preventivnih mera

Sanitarna inspekcija je za tri meseca na području Južnobačkog okruga podnela 252 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

U inspekciji navode da su od 25. jula do 2. novembra obavili 1.535 nadzora i da je u svakom šestom slučaju ustanovljen prekršaj zbog nepostupanja po propisima, odlukama i naredbama koje su donete u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iako nisu naveli koliko je tačno prijava podneto po pojedinačnim mestima u Južnobačkom okrugu, potvrđeno nam je da se ubedljivo najveći deo kontrola i prijava odnosi na Novi Sad.

Kako su rekli, kontrole se obavljene u vozilima javnog saobraćaja, frizerskim i kozmetičkim salonima, salonima lepote, teretanama, fitnes centrima, prodavnicama, megamarketima, tržnim centrima, pekarama, predškolskim ustanovama, školama i drugim objektima sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte.

Osim što je sanitarna inspekcija izlazila na teren po sopstvenom rasporedu, kontrole poštovanja mera je obavljala i po prijavama građana koje stižu preko kontakt centra republičkih inspekcija i preko posebnog Viber broja Ministarstva zdravlja.

“Prilikom inspekcijskih nadzora posebna pažnja se poklanja kontroli sprovođenja nošenja zaštitnih maski, održavanja međusobnog rastojanja između lica, primeni pojačanih mera dezinfekcije, itd. Pojačane kontrole u smislu poštovanja protivepidemijskih mera se sprovode od kraja jula u svim objektima pod sanitarnim nadzorom sa akcentom na objekte u kojim se vrši obavljanje ugostiteljske delatnosti. Pojačana kontrola poštovanja protivepidemijskih mera biće nastavljena i narednih dana na teritoriji Vojvodine”, kažu u inspekciji za 021.rs.

U ovoj službi nisu precizirali koliko je kojih prijava pisano za koji prekršaj, ali su dodali da se radi o novčanim kaznama koje iznose od 50.000 do 500.000 dinara za pravno lice i od 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.

Dodajmo da su nedavno u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, koja kontroliše radno vreme ugostitelja, naveli da su prilikom kontrola ustanovili da je svaki jedanaesti lokal zatečen u prekršaju.

Izvor: 021
Foto: Pixabay