Početna Gradske teme Sanitarna inspekcija podnela 252 prijave zbog kršenja preventivnih mera

Sanitarna inspekcija podnela 252 prijave zbog kršenja preventivnih mera

0

Sanitarna inspekcija je za tri meseca na području Južnobačkog okruga podnela 252 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

U inspekciji navode da su od 25. jula do 2. novembra obavili 1.535 nadzora i da je u svakom šestom slučaju ustanovljen prekršaj zbog nepostupanja po propisima, odlukama i naredbama koje su donete u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iako nisu naveli koliko je tačno prijava podneto po pojedinačnim mestima u Južnobačkom okrugu, potvrđeno nam je da se ubedljivo najveći deo kontrola i prijava odnosi na Novi Sad.

Kako su rekli, kontrole se obavljene u vozilima javnog saobraćaja, frizerskim i kozmetičkim salonima, salonima lepote, teretanama, fitnes centrima, prodavnicama, megamarketima, tržnim centrima, pekarama, predškolskim ustanovama, školama i drugim objektima sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte.

Osim što je sanitarna inspekcija izlazila na teren po sopstvenom rasporedu, kontrole poštovanja mera je obavljala i po prijavama građana koje stižu preko kontakt centra republičkih inspekcija i preko posebnog Viber broja Ministarstva zdravlja.

“Prilikom inspekcijskih nadzora posebna pažnja se poklanja kontroli sprovođenja nošenja zaštitnih maski, održavanja međusobnog rastojanja između lica, primeni pojačanih mera dezinfekcije, itd. Pojačane kontrole u smislu poštovanja protivepidemijskih mera se sprovode od kraja jula u svim objektima pod sanitarnim nadzorom sa akcentom na objekte u kojim se vrši obavljanje ugostiteljske delatnosti. Pojačana kontrola poštovanja protivepidemijskih mera biće nastavljena i narednih dana na teritoriji Vojvodine”, kažu u inspekciji za 021.rs.

U ovoj službi nisu precizirali koliko je kojih prijava pisano za koji prekršaj, ali su dodali da se radi o novčanim kaznama koje iznose od 50.000 do 500.000 dinara za pravno lice i od 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.

Dodajmo da su nedavno u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, koja kontroliše radno vreme ugostitelja, naveli da su prilikom kontrola ustanovili da je svaki jedanaesti lokal zatečen u prekršaju.

Izvor: 021
Foto: Pixabay