Početna Gradske teme Saobraćajna edukacija za novosadske srednjoškolce

Saobraćajna edukacija za novosadske srednjoškolce

0

saobracaj

Mladi u uzrasnom dobu od 15 do 30 godina, kao jedna od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju važna su ciljna grupa sa kojom rad u oblasti bezbednosti saobraćaja treba da da rezultate na duge staze i smanji stradanja ove kategorije učesnika u saobraćaju.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, tokom 2014. godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginula su 133 mlada učesnika u saobraćaju, što predstavlja 24,8% od ukupnog broja poginulih lica u ovom periodu. U istom periodu povređeno je 5.750 mladih, odnosno ukupno je nastradalo 5.883 lica, starosti od 15 do 30 godina.

U cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja učenika, Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Novog Sada, organizuje edukacije u srednjim školama u Novom Sadu. Edukacija ima za cilj unapređenje znanja, stavova i veština učenika prvih razreda srednjih škola o najvažnijim aspektima bezbednog učešća u saobraćaju.

Teme edukacije su definisane tako da polaznici steknu celovite informacije o najvažnijim aspektima bezbednosti saobraćaja u toj uzrasnoj kategoriji: uslovi za učešće u saobraćaju kao vozača, uticaj brzine na stradanja u saobraćaju, uticaj vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci na stradanja u saobraćaju, uticaj pažnje na stradanje u saobraćaju (korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava komunikacije) i posledice usled nekorišćenja zaštitnih sistema (sigurnosni pojas, kacige, dečiji zaštitni sistemi).

Prva u nizu edukacija, održana je danas u Srednjoj saobraćajnoj školi “Pinki” u Novom Sadu, a o ostali termini edukacija biće blagovremeno objavljeni.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Ilustracija – Pixabay.com