Početna Gradske teme Saradnja gimnazija iz Novog Sada i Zagreba

Saradnja gimnazija iz Novog Sada i Zagreba

LYwJcfz3cMjwgCn1

U petak je u Gradskoj kući, u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, potpisan Protokol o saradnji između privatne “E gimnazije”, Sportske gimnazije iz Novog Sada i srpske pravoslavne opšte gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” iz Zagreba. Protokol su potpisali direktor srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba protojerej-stavrofor Slobodan Lalić i direktor “E gimnazije” Nebojša Jovanović.

Gradonačelnik Vučević je tom prilikom poželeo srdačnu dobrodošlicu predstavnicima obrazovnih ustanova, i izjavio da je zadovoljstvo svedočiti uspostavljanju saradnje koja ima sve elemente da bude uspešna.

– Imao sam priliku da budem gost obe obrazovne ustanove i uverio se u posvećenost i veliki trud koji zaposleni ulažu u svakodnevni rad. Pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu posetio sam kao gost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija Perića, a najviše me je impresioniralo to što srpsku gimnaziju ne pohađaju đaci jedne veroispovesti, što govori o širokogrudosti naše crkve i našeg naroda. Nadam se da će Protokol o saradnji u praksi dati dobre rezultate, i mislim da bi đaci iz novosadske E- gimnazije trebalo da posete pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu kako bi stekli iskustvo o tome kako se živi i radi u tamošnjim okolnostima – istakao je gradonačelnik Vučević.

Direktor srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba protojerej-stavrofor Slobodan Lalić izjavio je da je u Novi Sad, blagoslovom mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, došao gotovo ceo kolektiv te obrazovne ustanove.

– Zahvaljujem se gradonačelniku što nas je ugostio i omogućio da ovde potpišemo protokol koji je osnov za početak intenzivnije saradnje naših gimnazija. Ta saradnja će uroditi plodom i to će najpre osetiti naši učenici – rekao je protojerej-stavrofor Lalić.

Direktor “E gimnazije” Nebojša Jovanović je izjavio da potpisivanje Protokola predstavlja prvi takav vid saradnje između pravoslavne gimnazije iz Zagreba i neke škole u Srbiji.

– Drago nam je što ćemo ovim putem negovati tradiciju, kulturu i istoriju naše zemlje, kao i srpski jezik i ćirilicu, a naša Gimnazija svesrdno podržava Udruženje za zaštitu ćirilice. Radićemo na razmeni učenika, profesora, na kulturno-umetničkim projektima u nameri da obogatimo iskustvo i znanje mladih ljudi – rekao je Jovanović.

Izvor: Novisad.com
Foto: Grad Novi Sad