Početna Gradske teme Saradnja kompanije Kontinental i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

Saradnja kompanije Kontinental i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

0

Kompanija Kontinental Automotiv Srbija, koja u Novom Sadu trenutno zapošljava 650 inženjera u Razvojno istraživačkom centru i 150 stručnjaka u proizvodnji, planira proširenje poslovanja i liderstvo u oblasti IT industrije u Srbiji. Zato su juče sa Prirodno-matematičkim fakultetom (PMF) novosadskog Univerziteta potpisali ugovor o saradnji.

Prema rečima generalnog direktora ove kompanije za Srbiju, Saše Ćoringe, ono što su u Novom Sadu osmisli njihovi inženjeri je “Made in Serbia”.

“Srbija nudi kvalitetne kadrove, ali i celokupno okruženje je dobro za razvoj kompanije. Mi u Rumuniji imamo 21.000 zaposlenih, a moja je vizija da i u Srbiji postanemo jedna od najznačajnijih kompanija. Zato širimo mrežu obrazovnih institucija koji školuju buduće stručnjake za nas. Mi smo specifični, nismo kao ostale IT firme, jer je našim inženjerima potrebno znanje i iz elektronike i mašinstva, a ne samo programiranja. Ali na vašim fakultetima steknu dobru bazu i vrlo brzo se prilagode konkretnim poslovima”, rekao je Ćoringa.

Ugovor sa Kontinental Automotiv Srbija u ime Prirodno-matematičkog fakulteta novosadskog Univerziteta potpisala je dekan, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević.

Ovaj sporazum je izuzetna prilika za studente da svoja široka znanja primene na realnim problemima i da posle prakse u Kontinentalu izađu na tržište sa dragocenim iskustvom, kazala je Pavkov Hrvojević.

PMF Novi Sad školuje IT stručnjake na dva programa Departmana za informatiku, računarske nauke i informacione tehnologije, ali i na Departmanu za matematiku na kojem uskoro počinje program veštačka inteligencija, koji je nagrađen na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“PMF je sklopio nekih 50 ugovora, uglavnom sa kompanijama iz Vojvodine i Novog Sada koji su nešto kao silikonska dolina Srbije. To su sve prestižne kompanije koje primenjuju svetske standarde i prezadovoljni su našim studentima, ali i student praksom. Saradnja sa privredom je bitna, kako bismo znali kuda da idemo i već imamo predmete koje su definisale kompanije”, kazala je dekanka PMF Novi Sad.

Ova saradnja, prema rečima obe strane, doprineće razvoju i kompanije Continental, ali i naučno nastavne baze iz koje potiču njihovi budući zaposleni.

Izvor: Tanjug, RTV
Foto: Wikipedia