Početna Gradske teme Saradnja Trsta i Novog Sada o migracijama

Saradnja Trsta i Novog Sada o migracijama

ThinkstockPhotos-186424892

Migrantska kriza koja već godinama potresa Evropu, a ove godine doživela vrhunac, do sada je rešavana samo kratkoročno, odnosno kroz političke odluke. Njene posledice, međutim, biće vidljive i kroz nekoliko godina, upozoravaju stručnjaci univerziteta u Novom Sadu i Trstu i najavljuju zajednički projekat pod nazivom “Geopolitika migracije i međunarodna saradnja za održivi razvoj”. Prvi korak ka zajedničkom radu na problematici migracija, jeste osnivanje Centara izvrsnosti, sa sedištima u Novom Sadu i Trstu.

Na Univerzitetu u Trstu kažu da im nije namera da se bave rešavanjem sukoba u Siriji ili u drugim zemljama, već da pruže naučni pristup toj problematici. Uslovljene ratom ili drugim faktorima, migracije su jedno od glavnih civilizacijskih pitanja današnjice, objašnjava rektor Univerziteta u Trstu Mauricio Fermelja.

Kada se osnuju ta dva Centra, potpisaćemo još jedan sporazum o saradnji, koji će biti osnov da zatražimo podršku Evropske komisije. Na jednom mestu želimo da okupimo stručnjake kao što su pravnici, ekonomisti, lingivsti, antropolozi i eksperti iz oblasti zaštite životne sredine. Oni će u Centru imati sve uslove da se bave proučavanjem migracija i njihovih dugoročnih efekata – kaže za RTV Mauricio Fermelja.

Centar izvrsnosti u Novom Sadu trebalo bi da bude osnovan kroz mesec i po dana, a povezaće se i sa vodećim univerzitetima u nekoliko zemalja, od Turske do Slovenije, dok će se Univerzitet u Trstu povezati sa institucijama od Italije od skandinavskih zemalja. Akademska saradnja Novog Sada i Trsta datira od pre pet godina, a kako se oba grada nalaze na jadranskoj, odnosno balkanskoj ruti, logična je bila saradnja i na tom polju.

U pitanju je jedan naučni i sveobuhvatni pogled na tu problematiku, naš cilj nije da se mešamo u dnevnu politiku, ali smo tu da pomognemo onima koji donose odluke na regionalnom planu, da te odluke budu valjane, a preduslov za to jeste jedna detaljna naučna analiza – kaže rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.

Stručnjaci u Centrima izvrsnosti u Novom Sadu i Trstu neće se baviti samo proučavanjem aktuelnih migracija sa Bliskog istoka, već kako navode rektori oba Univerziteta, rezultati tih istraživanja biće osnov za razumevanje migracija koje nas u bliskoj budućnosti očekuju i usled klimatskih promena.

Izvor: RTV
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos